Zdravlje

Savjet ljekara: Nemojte bacati dječje mliječne zube, mogli bi im spasiti život

Ljubav roditelja prema djetetu vjerojatno je najjača vrsta ljubavi koja postoji pa se čini da oni pokušavaju sve kako bi barem nakratko zaustavili vrijeme i sačuvali sve bitne trenutke sa svojim mališanima. Tako roditelji često čuvaju pupčanu vrpcu, uvojke kose i mliječne zubiće.

Mliječni zubi - Uspesnazena.com

Iako klincima ispadanje prvih zubića može biti pomalo neugodno, zastrašujuće i bolno sve se to brzo zaboravi jer po taj zubić dolazi Zubić vila, a sada znanstvenici imaju još jedan razlog zašto bi Zubić vila taj zub trebala i sačuvati, prenosi podravski.

Ako niste previše sentimentalne i ne vidite svrhu u čuvanju svakog detalja djetetova života o čuvanju mliječnih zuba razmislite još jednom. Naime, iz njih se kasnije mogu izvaditi dentalne matične stanice koje vašem djetetu mogu spasiti život.

Svi smo mi napravljeni od stanica kao što su kuće sagrađene od cigle. Stanice su podijeljene u tri različite skupine i svaka od njih ima svoju funkciju. Matične stanice mlade su stanice koje sazriju, prelaze u jednu od tih skupina i preuzimaju funkciju te skupine. Krvne stanice rastu i razvijaju se u spužvastom dijelu kosti koji nazivamo koštanom srži. Matične stanice mogu se uzeti iz zubi kao i iz dijelova kostiju.

Dječji mliječni zubići nisu samo lijepa uspomena već mu mogu spasiti život.
Želite li da se djetetovi zubi jednog dana mogu koristiti za vađenje matičnih stanica potrebno ih je pravilno spremiti. Vi to možete učiniti tako da ih pospremite u čiste kutijice.

Zašto su matične stanice tako važne?
Matične stanice mogu stvoriti bilo koju drugu stanicu u tijelu stoga mogu zamijeniti one oštećene. Istraživanja pokazuju da one mogu pomoći i u borbi protiv karcinoma, a provode se i istraživanja o njihovoj učinkovitosti u borbi s drugim bolestima i oštećenjima poput oštećenja izazvanih srčanim udarima.

U Hrvatskoj postoji banka matičnih stanica koje se vade iz pupkovine, a njihovom se pohranom već nekoliko godina bavi i zaklada Ana Rukavina.

Više o terapiji matičnim stanicama možete pronaći na stranici Međunarodnog društva za istraživanje matičnih stanica ‘The International Society for Stem Cell Research‘, gdje je i popis pitanja koja biste trebali postaviti liječniku prije početka takvog liječenja, piše Bright Side.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh