Zdravlje

3 simptoma imamo gotovo redovno, a ne slutimo da nam ugrožavaju život: Ove bolove nikako ne smijete ignorisati

Ako osećate probadanje ili bol u grudima, osjećaj ukočenosti ili bol u lijevoj ruci i donjoj vilici, to mogu biti simptomi urgentnog stanja!

Bolovi - Espreso.rs

Ljekari navode da je moguće da imate anginu pektoris, čestog urgentnog stanja u kardiologiji koje može izazvati infarkt!

Pročitajte detalje o simptomima, uzrocima i pravilnom liječenju!

Šta je angina pektoris?

Posljedica činjenice da srčani mišić ne dobija dovoljno krvi, jer je jedna ili više arterija blokirana ili sužena.

Simptomi angine pektoris

Napad angine je osjećaj izražene nelagodnosti ili bola u predijelu grudnog koša, u trajanju od nekoliko minuta. Moguće je osjetiti i “pritisak” ili težinu u istom predelu, ili probadanje u lijevoj ruci ili donjoj vilici.

Kada se javlja?

Rizik od angine pektoris povećavaju povišen krvni pritisak, poremećen rad srca, višak holesterola u krvi, gojaznost, nezdrava ishrana i konzumiranje duhanskih proizvoda, mada je moguće da postoji i genetski faktor.

Napad može uslijediti poslije pojačane fizičke aktivnosti, ali i kada nam je veoma hladno ili smo pod stresom. Rizik povećavaju i intimni odnosi kao napor, pretjerana konzumacija nikotina ili alkohola…

Ukoliko osjetite simptome nalik angini pektoris, posebno jak, “napadan” bol u predijelu grudi, odmah potražite pomoć ljekara koji će vam ukazati pomoć i dalje utvrditi dijagnozu i potrebnu terapiju, piše “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh