Zdravlje

Otkriveno 6 oblika korone, od toga su 3 opasna: Izazivaju teška stanja, evo ko je najviše ugrožen

Naučnici su otkrili da se korona virus javlja u šest različitih formi, a svaka od njih ima zaseban niz simptoma.

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

Kings koledž iz Londona je proučavao simptome pacijenata inficiranih korona virusom i na osnovu toga su napravili aplikaciju koju su koristili kako bi ocijenili unaprijed koji će pacijent zahtevati hospitalizaciju već kod prve pojave simptoma.

Kako kažu naučnici koji su učestvovali u ovom projektu, on je nastao kako bi se lakše izborili sa veoma mogućim drugim talasom epidemije koji nas čeka na zimu.

Iako su glavni simptomi virusa dugotrajni kašalj, temperatura i gubitak čula mirisa, za svaku formu virusa dominantni će biti neki drugi simptomi, poput dijareje ili glavobolja.

Aplikaciju su, kažu, napravili na osnovu praćenja simptoma 1600 pacijenata u Ujedinjenom Kraljevstvu i Americi u periodu između marta i aprila.

Prema njihovim rezultatima, od šest identifikovanih formi, tri su opasna.

Prvi opasni klaster uzrokuje umor, drugi konfuziju a treći stomačne i resiratorne probleme.

Ono što su naučnici još ustanovili je da se ovi opasni klasteri češće javljaju kod starijih pacijenata, kod gojaznih pacijenata, kao i kod onih sa hroničnim bolestima.

Na osnovu toga napravili su aplikaciju koja na osnovu godina, pola, indeksa tjelesne mase i eventualnih postojećih hroničnih bolesti predviđa tok bolesti i eventualnu hospitalizaciju, sve na osnovu ranih simptoma zaraženosti,piše Ženablic.

Dr Kler Stivs, autor ove studije kaže da je ona nastala kako bi se lakše identifikovale ranjive grupe i kako bi bilo dovoljno vremena da im se obezbijedi pravilna njega kako bi se, ukoliko je moguće, izbjegla hospitalizacija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh