Zdravlje

Poklopac na WC šolji štiti od zaraze virusom COVID-19

Ako se pri puštanju vode na WC šolji ne spusti poklopac aerosolske čestice koje se stvaraju na taj način mogle bi dovesti do potencijalne zaraze virusom korona.

WC šolja - Radiosarajevo.ba

To tvrde kineski naučnici iz Jangdžoua u studiji objavljenoj u časopisu “Fiziks of fluids”, prenosi BBC.

Naučnici su izračunali da se nakon puštanja vode u školjku stvara efekt aerosola i da se sićušne kapljice raspršuju i do visine od 91 centimetra od tla, što znači da mogu da dospiju i do disajnog sistema, javlja “Tanjug”.

Spuštanjem poklopca širenje bakterija i virusa iz nastalog aerosola moglo bi da se izbjegne.

Kako se navodi, virus COVID-19 širi se kapljično, a tragovi virusa su kod zaraženih osoba pronađeni i u fekalijama, mada još nije poznato da li se bolest prenosi i na taj način.

Naučnici širom svijeta testiraju sisteme otpadnih voda kako bi utvrdili na koji su se način neki oboljeli zarazili virusom.

Tokom puštanja vode, ona udara u zidove školjke i stvara vrtložno pomjeranje i sitne kapljice koje u vazduhu mogu da ostanu i duže od jednog minuta.

Autori studije predlažu da se daska, kad god je moguće, spušta, da se redovno održava njena higijena i da se nakon korišćenja toaleta peru ruke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh