Zdravlje

Rezultati istraživanja: Najmanje zabrinuti zbog korone stariji muškarci

Novo istraživanje pokazalo je da su stariji muškarci, iako spadaju u najranjiviju grupu, namanje zabrinuti zbog koronavirusa i najmanje su menjali ponašanje usred pandemije.

Starac - Srpskainfo.com

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu “The Journals of Gerontology”, ukazuju na to da starije muškarce treba više edukovati da bi što preciznije shvatili koliki su rizici od COVID-19.

Nakon pojave korona virusa ustanovljeno je koje su demografske grupe najranjivije. Iako bi svi trebali da menjaju ponašanje da bi se širenje virusa smanjilo, ranjive grupe moraju posebno da brinu o svom zdravlju.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama je oko 80 odsto žrtava koronavirusa bilo starije od 65 godina, a među njima je najviše bilo muškaraca. S obzirom na to, očekivalo bi se da su muškarci stariji od 65 zabrinutiji i oprezniji kad je virus u pitanju, ali naprotiv, oni su demografska grupa koja o tome najmanje brine.

Prema mišljenju dr Sare Barber, gerontologa i psihologa sa državnog Univerziteta Džordžija i autorke studije, “ne samo da stariji muškarci iskazuju manje negativnih emocija u svakodnevnom životu, oni manje brinu i imaju manje PTSP simptoma nakon prirodnih katastrofa i terorističkih napada”.

“U uobičajenim okolnostima ne brinuti previše o problemima je zapravo veoma dobro. Svakodnevica je verovatno mnogo svetlija ako brinemo manje, ali kad je COVID-19 u pitanju, manje brige moglo bi da znači manje zaštitnih mera i bihevioralnih promena”, navodi on, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh