Zdravlje

Liječnici sumnjaju da je crvenilo prstiju rani simptom koronavirusa kod djece

U AMERICI je porastao broj slučajeva misterioznog kožnog stanja koje se očituje ljubičasto, plavo ili crveno obojenim nožnim prstima, a vodeći dermatolozi se pitaju postoji li veza s covidom-19.

Prsti, crvenilo - Northwestern University

Dermatologinja dr. Amy Paller kaže da je vidjela oko 30 ovakvih slučajeva koje neformalno nazivaju covid nožni prsti, no potrebno je još ispitivanja kako bi se pouzdano moglo znati jesu li jedan od simptoma zaraze koronavirusom, prenosi “Index“.

“Ne znamo je li sigurno povezan s covidom-19, ali kad je toliko učestao tijekom pandemije i javlja se kod inače asimptomatskih ili blago pogođenih pacijenata, čini se da je previše slučajnosti da ne bi bila manifestacija virusa pacijenata u tinejdžerskim godinama”, kaže Paller, dermatologinja u dječjoj bolnici u Chicagu i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern.

Paller savjetuje da se djeca s ovim simptomom testiraju na koronavirus kako bi se mogla utvrditi eventualna povezanost neuobičajenog stanja i covida-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh