Zdravlje

Kako se pravilno pere i suši pamučna maska

Pranje maski za lice jednako je važno kao i njihovo nošenje.

Maska - Stil.kurir.rs

Ima jedna važna stvar koju mnogi od nas ne shvataju: pranje maski za lice jednako je važno kao i njihovo nošenje.

Istraživanja kažu da se virus na spoljnoj strani maske može zadržati i do sedam dana. Takođe je zaključeno da se različita dezinfekciona sredstva mogu koristiti kako bi se pravilno očistila maska.

Stručnjaci preporučuju da se ovako pere maska za lice:

Pamučna krpa nije dizajnirana da u potpunosti filtrira virusne čestice u rasponu nanometara. Međutim, to bi moglo biti od velike koristi asimptomatskim osobama koje obično ne nose ništa,” rekao je Rodni Rohe, saradnik na Univerzitetu Teksas.

Dimitri Marinov, docent na katedri za higijenu Medicinskog fakulteta u Varni, rekao je za Hafington post da 97% virusnih čestica vazduha mogu lako da prodru kroz platnenu masku.

Zbog toga savjetujemo nošenje krpenih maski kao metode zaštite drugih, ali ne radi samozaštite,” dodao je on.

Koliko često treba da peremo maske?

Preporuka je da maske perete najmanje jednom dnevno. “Obično treba da ih operete kad ih skinete i završite sa nošenjem za taj dan,” rekao je Rohe.

Izbjegavajte da dodirujete lice kada nosite masku. Izbjegavajte da je često namještate i perite ruke prije i poslije,” rekao je on.

Emili de Golian, dermatolog iz Džordžije kaže da se, u idealnim uslovima, maske ne smeju da se nose duže od 30 minuta, jer vlaga iz naših usta čini ih manje efikasnim i lakšim za prenošenje koronavirusa.

Ako ste zaposleni na prometnom mjestu ili negdje gdje je nemoguće ostvariti socijalnu distancu, razmislite o pranju maske ili mijenjanju na svaka dva sata,” savjetuju stručnjaci.

Koji je najbolji način da se pere i suši maska?

Prilikom pranja maske treba da koristite deterdžent sa nekim bjelilom ili drigim aktivnim sastojcima. Oni ubijaju mikrobe efikasnije od standardnih deterdženata, objasnio je Rohe.

Najbolje je mašinsko pranje, a preporučuju se najveće moguće temperature koje tkanina može da podnese.

Temperatura bi trebalo da bude najmanje 60 stepeni Celzijusa. Mi nemamo studije za COVID19, ali istraživanja pokazuju da SARS umire na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa,” kažu stručnjaci.

Takođe možete dezinfikovati maske peglanjem.

Ako ste u mogućnosti da maske perete samo na ruke, onda ih trljajte sapunom punih 20 minuta i operite ih što toplijom vodom.

Kada je riječ o sušenju, najbolja je opcija sušiti ih u mašini za sušenje veša, piše “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh