Zdravlje

Sok od maslačka liječi čireve, ekceme, čisti krv, pospješuje rad bubrega, jetre

Ova biljka raste na svakom koraku, a sirup od nje je pravi eliksir za organizam.

Maslačak- Blogspot

Maslačak je odavno poznat po ljekovitim svojstvima, zbog čega se koristi i sušen i svjež. Sadrži pelin, cink, flavonoide, vitamin B, sterol, tanin, kalijum, a listovi su mu puni vitamina C i gvožđa, piše Aura.

Iako je donedavno korišćen prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.

Iako ste dosad možda navikli da ga jedete u salati ili da pijete čaj od njega, probajte ovaj fantastični sok, i to baš sad kad se od ove biljke žute gotovo sve zelene površine.

Uberite tri šake listova maslačka, ubacite ih u blender i dodajte 50 ml vode. Dobijeni sok procijedite kroz gazu, pa ga sipajte u staklene flaše i držite u frižideru. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta dnevno bar tri sedmice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh