Zdravlje

SVRBI VAS TIJELO NAKON TUŠIRANJA I POJAVE VAM SE CRVENE FLEKE? Ovo morate znati!

Svrbež kože nakon tuširanja može biti poprilično neugodno iskustvo, a posebno kada vam se pojave i crvene fleke po tijelu.

tuširanje - Ordinacija

Postoji nekoliko uzroka zbog kojih se može javiti svrbež kože

Dugo tuširanje toplom vodom

Dugi topli tuševi mogu osušiti i zategnuti vašu kožu.Koža proizvodi prirodna ulja koja štite i hidratiziraju kožu.Ova ulja se mogu ukloniti ukoliko se tuširate dugo vremena, posebno toplom vodom što će učiniti kožu suhom i svrbljivom,prenosi Novi.

Tuširanje tvrdom vodom

Isto tako možete osjetiti pojavu svrbeži ukoliko se kupate tvrdom vodom.Tvrda voda je visoko alkalna voda koja sadrži visoke razine kalcijevih iona.

Tvrda voda smanjuje efikasnost šampona i sapuna,a upravo talog od tih proudkta pravi kožu svrbljivom i suhom.

Isto tako minerali iz tvrde vode mogu začepiti pore na koži,što može biti osobito štetno za osjetljiva područja na vašoj koži.Ovo može biti iritantno posebno za ljude koji već imaju suhu kožu i ljud koji pate od bolesti kože kao što je to dermatitis.

Kožna alergija ili osjetljivost na prozivode za njegu i ljepotu

Grube hemikalije u proizvodima za njegu kože mogu često izazvati svrbež na koži ali ta svrbež je najčešće na rukama ili nogama.Ovakav vid svrbeža može trajati od par minuta do par sati nakon tuširanja i može biti popraćen osipom.

Proizvodi koji sadrže alkohol,alfa-hidroksine kiseline (AHA) i vještačke mirise mogu isušiti kožu čime se povećavaju izgledi da će doći do svrbeža nakon tuširanja.Isto tako biste mogli iskustiti alergijske reakcije od nekih sastojaka koji se nalazi u proizvodima za njegu.Alergijske reakcije mogu uzrokovati osip,crveno ispupćenje koje svrbi.

Postojeće stanje kože

Svrbež nakon tuširanja isto tako može biti simptom postojećeg stanja kože kao što su ekcemi.Doktori preporučuju da ukoliko imate ekcem da se ne tuširate toplom vodom.Ostali produkti koji mogu pogoršati ekcemu su sapuni ili mirisni proizvodi za tijelo.

Rijetka pojava je i da patite od rijetke bolesti kože pri kojoj dolazi do svrbeža kada koža dođe u bilo kakav kontakt sa vodom.

Kada znate šta je uzrok vašeg svrabeža lakše ćete pronaći pravi tretman kako biste se od njega oslobodili učinkovito.

Prirodni lijekovi za svrbež kože nakon tuširanja
Ograničite vrijeme tuširanja

Vaše tuširanje ne bi trebalo trajati više od 5 do 10 minuta tako da ne bi došlo do gubitka prirodnih ulja sa kože.Dugi tuševi toplom vodom mogu osušiti vašu kožu što je jedan od glavnih uzroka svrbeži kože nakon tuširanja.Zbog toga je najbolje i da voda kojom se tuširate ne bude previše topla.

Nemojte se kupati prečesto

Prečesto kupanje može izazvati iritaciju kože i svrbež posebno ako već imate suhu kožu ili neki problem sa kožom.Prečesto tuširanje isto tako može uničiti vašu kožu osjetljivijom na infekcije.Doktor Ričard Galo,dermatalog to objašnjava Često tuširanje može dovesti do suhe kože uklanjanjem nekih dobrih bakterija iz kože i ometanjem microflore kože.

Zbog toga ovaj doktor preporučuje kratko tuširanje hladnom vodom.

Izbjegavajte intezivno čišćenje

Koristite hidrantnu kremu prije i nakon tuširanja

Koristite hidrantnu kremu na mjestima gdje imate oštećenja kože kako bi taa područja zadržala vlagu i formirala zaštitni sloj kako bi se smanjio rizik od svrbeži nakon tuširanja.I nakon tuširanja nije loše da nanesete hidratnu kremu na osjetljiva područja.

Koristite proizvode za osjetljivu kožu

Američka Dermatološka Akademija preporučuje korištenje proizvoda sa što manje mirisa i sastojaka te upotrebu proizvoda za osjetljivu kožu.

Savjeti za prevenciju svrbeža nakon tuširanja
Testirajte proizvode prije nego što ih počenete upotrebljivati

Kako bi testirali da nemate alergijske reakcije najbolje je da testirate proizvode za njegu tako što ćete nanijeti mali sloj na lakat i tako testirati dali imate alergijsku reakciju.To trebate napraviti svaki put kada bude koristi novi proizvod čak i ukoliko nikad do sada niste imali alergijske reakcije.Kompanije često puta mjenjaju sastav sastojaka a upravo neki od njih mogu izazvati alergijske reakcije.

Dobro se osušite prije oblačenja

Kada se okupate ili istuširate dobro se osušite jer je vlažna sredina idealna za razvoj bakterija koje mogu izazvati svrbež.Isto tako biste trebali osušiti i kupaonicu u kojoj ste se kupali.

Smanjite stres kako ne bi ste pogoršali probleme sa kožom

Stres može pogoršati stanje ekceme,što može dovesti do pojačanog osjećaja svrbeža nakon tuširanja.Mi vam preporučujemo meditaciju i jogu za smanjenje stresa.

Svrbež kože – Kada posjetiti doktora

Ukoliko ste probali sve navedene metode i dalje ne možete naći lijek za svrbež nakon tuširanja onda biste se trebali konsultirati sa doktorom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh