Zdravlje

Evo zašto MORATE jesti što više bundave: Ovaj dio joj je naručito zdrav

Istraživanje koje su proveli španjolski naučnici pokazalo je fantastične rezultate tj. da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv stanica raka!

Sjemenke - Kakolijeciti.com

Jedna od izrazito ljekovitih biljki na ovom planetu je i bundeva! Bundeva koju mnogi ljudi jednostavno ne vole. No, ona se u medicinske svrhe koristi već tisućama godina! Bundeva je nevjerojatan izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K, pogotovo njezine sjemenke koje su bogate omega 3 masnim kiselinama što je presudno kod održavanja zdravlja srca,prenosi Novi.

Protiv raka

Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta. Sama boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo. Bundeva je zbog svog sastava idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva.

Također, bundeva je i diuretik, a preporučuje se osobama s artritisom i gihtom. isto tako, bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima.

Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi.

Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Samo jedna žlica soka bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu.

Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka – pokazuju najnovija istraživanja, koja potvrđuju da je bundeva pravi Božji dar!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh