Zdravlje

VRIJEME JE ZA MORSKU SO U ČAŠI VODE, PA DA PREPORODITE VAŠ ORGANIZAM

Kombinacija čiste morske soli i vode kao dio redovne prehrambene rutine, zahvaljujući mineralima, može regenerisati organizam.

No image - Haber.ba

U dobrobiti ispijanja vode sa limunom ili sirćetom od jabuka vjeruje veliki broj ljudi. U posljednje vrijeme, sve više njih se okreće novoj modi – slanoj vodi. Često slušamo o tome koliko je so u prekomjernim količinama loša za naše zdravlje, ali rijetko se priča o njenim dobrobitima i pozitivnom dejstvu na organizam. Kombinacija čiste morske soli i vode kao dio redovne prehrambene rutine može regenerisati organizam zahvaljujući mineralima u tom napitku velike nutritivne vrijednosti,prenosi Novi.

Pomiješajte 3 dl vode s malim prstohvatom soli i popijte uz doručak ili tokom dana, a u nastavku pročitajte koje dobrobiti možete očekivati.

1. Pravilna hidratacija

Poznato je da je moguće popiti i previše vode, a u tom slučaju u organizmu dolazi do nedostatka natrijuma, što vodi do hiponatremije. So istovremeno pomaže tijelu da apsorbuje vodu i održava balans natrijuma u organizmu.

2. Detoksikacija

Slana voda sadrži minerale koji pomažu u prirodnoj detoksikaciji tijela i izbacivanju štetnih toksina, a takođe ima i antibakterijska svojstva.

3. Varenje

So aktivira žlijezde u ustima koje potom ispuštaju protein koji pomaže u pravilnoj razgradnji hrane i tako znatno olakšavaju proces varenja. Uz taj napitak nadutost će postati samo uspomena.

4. San

Za one koji pate od nesanice slana voda mogla bi da postane rješenje za neugodne probleme. Prirodni minerali u soli smiruju tijelo i nervni sistem i smanjuju nivo kortizola u tijelu, takozvanog hormona stresa koji nam često ne da da zaspite.

5. Koža

Svi želimo da imamo zdravu i lijepu kožu, a u tome nam pomažu minerali koje nalazimo u soli. Oni redukuju akne, osip, ekceme i održavaju kožu glatkom i čistom. Većina ljudi iz prve ruke može potvrditi da morska voda sjajno djeluje na kožu, a čaša slane vode može iznutra pomoći u regenerisanju kože.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh