Zdravlje

7 simptoma koji ukazuju na potencijalnu depresiju

Ako mislite imate neke od sljedećih simptoma, zakažite posjetu psihologu i počnite se suočavati sa problemom.

Depresija - Vecernji.hr

Jedna od pet osoba suočiće se s depresijom u nekom trenutku svog života. Depresija se može iskazivati na različite načine, zato je važno dobro znati koju su osnovni pokazatelji ove bolesti. Psiholozi tvrde da žene i muškarci izražavaju depresiju na različite načine.

Dok se muškarci najčešće suočavaju s nesanicom, žene obično više spavaju. Muškarci gube apetit, dok žene najčešće jedu puno više nego inače i gomilaju kilograme, a takođe se češće suočavaju sa snažnim osjećajem krivice. No, u određenim situacijama može biti i obrnuto. Sve zavisi kako naš organizam i hormoni djeluju na određene emocije i životne situacije.

Jedan ili više od sljedećih simptoma mogu biti znak da si u depresiji

  • Poremećen san, bilo da je u pitanju previše spavanja ili buđenje tokom noći i ranog jutra bez ikakvog razloga, s nemogućnošću da nastaviš spavati.
  • Nedostatak koncentracije čak i kada ne radiš nešto zahtevno, već samo čitaš knjigu ili slično.
  • Osjećaj beznađa i bespomoćnosti.
  • Čest osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije.
  • Povećana netrpeljivost, manjak strpljenja i sklonost ka lakom uznemiravanju i nervozi.
  • Promjene u ishrani, bilo da se radi o povećanom apetitu ili gubitku volje za jelom.
  • Pomisao na to da život nije vrijedan truda znakovi su ozbiljne depresije.

Depresija je potencijalno vrlo ozbiljna bolest i zato je potrebno na vrijeme je dijagnostikovati i liječiti na odgovarajući način, piše “Miss7“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh