Zdravlje

Kada vaše tijelo i um ne mogu da se usklade, znajte da “pucate” od stresa!

Na vrijeme spriječite kolaps organizma…

Stres - Flickr.com

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam, koji sve proživljava i pamti. Naučite da prepoznate simptome koji nas upozoravaju da je vrijeme za promjenu načina života, piše “Srbija danas“.

Umorni ste bez obzira na adekvatnu količinu sna. Spavate redovno i dovoljno, ali čak i nakon dobrog sna osjećate se jako umorno i najradije biste se odmah vratili u krevet.

Ujutru se teško budite. Zbog izloženosti dugotrajnom stresu nadbubrežna žlijezda pravovremeno ne izlučuje dovoljno hormona kortizola koji ujutro obično stimuliše stvaranje energije u našem tijelu i pomaže nam da se razbudimo.

Nemirni snovi i noćne more. Sa količinom sna progresivno se povećava i broj pozitivnih i lijepih snova. No kada smo nervozni i napeti, češće se budimo, zbog čega se smanjuje mogućnost dosezanja stupnja sna u kojima umorne i opterećene snove zamjenjuju pozitivne i opuštene slike.

Imate veliku želju za slanom hranom. Hronični stres dovodi do disbalansa u količini elektrolita u tijelu, pa zbog toga svako malo imamo potrebu za nečim slanim.

Zavrti vam se kada ustajete iz sjedećeg, ležećeg ili čučećeg položaja. I to je direktna posljedica nedostatka elektrolita.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh