Zdravlje

Adnan Alagić (37), evropski šampion u prirodnom bodybuildingu i fitnessu: ŠTA JEDE BOSANSKI “ČOVJEK OD ČELIKA”?

Adnan Alagić iz Konjica prvi put se susreo sa tegovima prije devetnaest dugih godina. Za momka koji je do tog trenutka bio u potpunosti posvećen fudbalu, bila je to ljubav na prvi pogled.

Adnan Alagić - Aura.ba

Danas, Ado važi za jedno od najpoznatijih imena na bh. i svjetskoj bodybuildnig sceni. Prije dvije godine na takmičenju u Mostaru, ovaj magistar tjelesnog odgoja i sporta, postao je evropski prvak u tzv. prirodnom bodibildingu i fitnesu, u kategoriji „Men`s Physique“, koja je među najtežima.

Filozofija bodybuildinga

Tokom rehabilitacije nakon jedne povrede bio sam primoran da krenem u teretanu. Počeo sam raditi sa tegovima i zadivilo me to što su rezultati veoma brzo vidljivi. Tada se sve promijenilo. Svidjele su mi se pozitivne promjene na tijelu, ali i promjene koje sam osjetio na psihičkom nivou. Sa mišićima je uporedo raslo i moje samopouzdanje i volja – priča nam ovaj i više nego skromni Konjičanin, piše Aura.

Za Adu je ulazak u svijet bodybuildinga označio početak svojevrsnog procesa transformacije. To je mjesto gdje se, osim čeličnih mišića kuje disciplina, upornost i razvija osjećaj za kontinuitet i ustrajanost pred svakim životnim izazovom.

Bodybuilding je jedan od najsloženijih sportova u kojem svaki segment mora biti savršen da bi se napredovalo. To se prije svega odnosi na ishranu koja je čini sedamdeset posto uspjeha, pa na vrstu i intenzitet treninga koji se mora prilagoditi u skladu sa fizičkim predispozicijama, suplementaciju i na kraju odmor.

Moja filozofija o bodybuildingu je da tijelo najbolje reaguje na promjene. Moramo dovoljno upoznati svoje tijelo kako bismo znali kako i kada prilagoditi jedan od segmenata. Bodybuilding se ne živi po nekoj ustaljenoj šemi. Varijacije su stalne, tome se moramo prilagoditi i zavarati svoje tijelo kako bismo postigli najbolji mogući rezultat – kazuje Adnan.

Puno hrane, „hardcore trening“, i odmor

Svako ko odluči da se bavi bodybuildingom mora biti spreman na život pun odricanja. Glava mora biti čista, a tijelo spremno na rigorozne promjene i plan ishrane.

Svaka hrana koju unesemo u tijelo će doprinijeti tome koliko ćemo biti uspješni u ovom sportu. Ako je sportista upoznat sa makro hranjivim materijama (bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima), kalorijama, tempiranju obroka uz pravilnu suplementaciju, tada može postati mnogo uspješniji u ostvarenju svog cilja. Ako naučite jedno ili dva osnovna pravila u ishrani i vježbanju, onda nećete dugo biti početnik, već ćete brže moći napredovati.

Prirodni bodybuilding je specifična sportska dicsiplina i veoma je teško ostvariti neki zapaženiji rezulat. Tu morate biti i psihički i fizički jaki. Strog režim ishrane je najvažniji faktor koji nalaže da se mišić mora razvijati i oblikovati isključivo prirodnim putem uz duge sate u teretani.

Što se tiče treninga, vremenski traju do maksimalno dva sata i uvijek pazim da imam najmanje sedam do osam sati sna. Ako tokom dana nemam nekih obaveza, obavezno ubacim jedno popodnevno spavanje kako bi se tijelo i mišići što brže oporavili.

Fokusiram se na jednu mišićnu skupinu po treningu, budući da želim osigurati što više odmora u svakom smislu. Radimo split treninge koji su dobri i za početnike budući da mišići dobro reaguju na svaki položaj. Fokusiranjem na samo jednu mišićnu skupinu osiguravam optimalan rast. Svaki dan je isti. Rutina. Puno hrane, jedan žestok trening, pa odmor – objašnjava Ado koji smatra da je u ovom sportu najvažnije biti uporan i neposustati bez obzira na prepreke koje vode ka zadatom cilju.

San mu je osvojiti titulu Svjetskog prvaka

A kako izgledaju pripreme za jedno vrhunsko takmičenje na evropskom nivou, gdje vlada velika konkurencija najbolje zna Adnan kojeg često možete vidjeti teretani konjičkog hotela Garden City ili Ozon Gym-u u Ljubuškom.

Osam sedmica sam proveo u najstrožijem režimu, preko 104 treninga, 336 obroka. U pripreme i takmičenje sam ušao cijelim bićem, srcem, dušom, tijelom… Tokom priprema za Evropsko prvenstvo 2017. godine, ja sam dnevno imao pet do šest obroka dnevno u razmaku od dva do tri sata. Na meniju su bila jaja, riba, crveno meso, bijelo pileće meso, zeleno povrće, smeđa riža… Obroci su to koje je spremala moja majka Melika Alagić i bez čije podrške moji uspjesi ne bi bili mogući.

Dakle, pred takmičenje iz sedmice u sedmicu postepeno smanjujem ugljikohidrate i masti, a povećavam unos proteina. Sistem je poprilično jednostavan, a daje rezultate. Trening ne mijenjam previše, jedino smanjujem kilažu kako se bliži takmičenje, budući da je zbog niskog postotka masti mogućnost povrede veća. Samim time više pažnje posvećujem kontroli pokreta i istezanju, te smanjujem pauze između serija.

Nastupio sam kao reprezentativac BiH u dvije discipline, u bodybuildingu i Men’s Physique te ostvario vrhunski rezultat. Kući sam se vratio sa jednom zlatnom i jednom bronzanom medaljom – priča nam Adnan koji je u životnu formu došao pod mentorstvom Adisa Jakića, jednog od najboljeg evropskog bodibildera.

Iako kaže da je presretan postignutim rezultatima, za Adnana nema odmora. Trenutno odrađuje malo lakše treninge, ali misli su mu usmjerena na sljedeći veliki korak. Ako ga posluži zdravlje, Ado u budućnosti planira osvojiti i Svjetsku titulu u natural bodibildingu i fitnesu te nastupiti na prestižnom Mr.Olympia takmičenju koje se održava u Las Vegasu.

Šta jede šampion?

Ukoliko naporno vježbate, a ne hranite se kako treba, nećete vidjeti rezultate svog rada. Mišići će vam se svakako vremenom izdefinisati, ali ostaće ispod masnih naslaga.

Moj plan prehrane nikad nije isti, i zavisi od toga da li radim na mišićnoj masi ili definiciji – kaže Adnan koji je sa nama podijelio svoj tipični dnevni plan ishrane:

PRVI OBROK: jaja, suplementi u obliku C vitamina, multivitamina i minerala

DRUGI OBROK: PWM (Post workout meal) je najvažniji obrok u danu za sve koji brinu o svojoj ishrani ili rade na izgradnji mišića. Tu se podrazumijeva voda, te obroci bogati proteinima i ugljikohidratima, ali nikako mastima.

TREĆI OBROK: Bijelo meso, ugljikohidrati, minerali i omega-3 masne kiseline

ČETVRTI OBROK: Bijelo meso (piletina), ugljikohidrati, minerali i omega-3 masne kiseline

PETI OBROK: Bijelo meso, minerali, maslinovo ulje

ŠESTI OBROK: Crveno meso, minerali, bademi, suplementi glutamina, cink, magnezij, vitamini B kompleksa i Vitamin C.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh