Moda i ljepota

Italijanski bob – frizura zbog koje ćete se poželjeti ošišati ovog ljeta

Već godinama se susrećemo sa raznim varijantama bob frizure, koja je jedan od najvećih trendova za 2023. godinu. Djelimično imamo osjećaj da se inspiracija crpi iz popularne serije The White Lotus.

Italijanski bob - Ljepotaizdravlje.ba

Da budemo precizniji, mlade sicilijanske djevojke su učinile da bude traženija no ikada prije, pa vam iz tog razloga predstavljamo italijanski bob.

Kada pomislite na Italiju, vjerovatno vam na pamet padne topao povjetarac sa mirisom citrusa, Aperol spritz i retro ljetne haljine jarkih boja. Primjer toga su Audrey Hepburn u Roman Holiday, Gwyneth Paltrow u The Talented Mr. Ripley i Monica Vitti u L’Avventura.

Šta je italijanski bob?

Ako volite kratku kosu, sigurno ste probali francuski bob. To je šišanje na kratko – do brade, sa krajevima koji ne izgledaju istanjeno, a inspirisano je dvadesetim godinama prošlog vijeka. Francuski bob je uživao status omiljene frizure, ali se sada italijanski bob sprema da preuzme presto.

Italijanski bob ima svježu, živahnu privlačnost iz šezdesetih godina zahvaljujući svojim tupim, zdepastim krajevima koji dodaju težinu a da kosa ne izgleda teško.

Kaia Gerber i Elizabeth Olsen već uživaju u čarima ove frizure, pa zašto ne biste i vi? Frizeri savršenstvo ove frizure opisuju jer smatraju da se može nositi i podignuta i spuštena, što je rijetko za bob hairstyle. Italijanski bob vam daje veću raznovrsnost i pokretljivost, što omogućava da mijenjate frizuru iz dana u dan. Prednost je da, čak i ako je kosa ošišana bez posebnog razdjeljka, može da se okreće i namješta s jedne strane na drugu. Tako će izgledati drugačije i nikada nećete imati istu frizuru ako to ne želite.

Kako do italijanskog boba?

Iako svako može da iznese italijanski bob, ipak je najbolji za one žene koje imaju blago talasastu teksturu kose. Savjetujemo vam da, ako se odlučite za ovu frizuru, pitate frizera da vam naprave italijanski bob, ali bez fiksiranosti pramenova.

Ova frizura se, također, dobro slaže sa kremama i sprejevima za postizanje frizure kao da ste se “tek vratile sa plaže”, a može da se uvije u lokne za glamurozni vintage bob trenutak nalik na Marilyn Monroe i Sophiu Loren.

Također, ima još načina da stilizujete italijanski bob. Potrebna vam je samo pjena ili sprej za volumen koji ćete koristiti zajedno sa difuzerom, ako imate kosu finije teksture, da biste dobili zaobljene krajeve. Koristite okruglu četku na krajevima za zaobljen glam izgled šezdesetih godina.

Za jedinstven twist, italijanski bob može da izgleda sjajno kad se kosa i pramenovi okrenu na jednu stranu. Uglavnom, trebalo bi frizuru da stilizujete minimalno jer je takva sama po sebi dovoljna i odlično stoji. Ključno za njeno namještanje je da ne pretjerate sa stilizovanjem.

Kako da tražite italijanski bob u salonu?

Ako želite da se ošišate i svidio vam se italijanski bob, recite svom frizeru da želite tupi bob u obliku slova V koji će pasti negdje između vaših ramena i brade. I obavezno naglasite da želite minimalne slojeve. Sigurno ste tražile i inspiraciju među poznatim damama, te možete izabrati i odvojiti fotografije i frizure koje vam se dopadaju. Ukoliko vam je potrebno još inspiracije, ovo su imena koja sa ponosom nose ovu frizuru: Monica Bellucci, Laura Harrier, Aubrey Plaza, Elizabeth Olsen, Rachel Zegler i Kaia Gerber, piše Ljepotaizdravlje.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh