Hrana i piće

Roštiljajte na zdrav način – savjeti i trikovi za savršen grill

Roštilj je sastavni dio ljeta, podjednako kao i sunčanje na plaži ili zabava kraj bazena.

Pixabay

Ukoliko uzmete u obzir naše savjete, večera koju pripremate na roštilju neće biti samo ukusna, već i zdrava poslastica za nepce, a vaši gosti zadivljeni.

Pixabay

 

Roštiljajte na pravi način

 

Poznato je da svaki pravi ljubitelj grillanja ima vlastite recepture i trikove za savršeno pečenje na žaru. Počev od izbora roštilja, preko ugljena i opreme, pa do odabira mesa i načina pripreme.

Iz tog razloga nije jednostavno savjetovati iskusne majstore roštilja, ali se nadamo da će lista savjeta u nastavku, biti od koristi početnicima koji također žele organizirati uspješnu večeru s grilla, i zadovoljiti različite ukuse svojih prijatelja.

Dakle, ukoliko važite za početnika naoružanog entuzijazmom u roštiljanju, obratite pozornost na sljedeće:

 

  • Šta će se naći na vašem roštilju? Preporučujemo nemasno meso kao što su svinjski kotleti, biftek ili pileće šnicle. Ribe kao što su pastrmka i losos, također su savršene na žaru. Povrće sa grilla pogodno je kao prilog – bilo kao miks u grill posudama, pojedinačno po vrstama, na vegetarijanskom ražnjiću ili u kombinaciji sa mesom. Tikvice, patlidžan, paprika, kukuruz ili pečurke, savršeni su kandidati za dodatno pojačanje okusa svakog mesa, ali i kao doprinos uravnoteženoj prehrani.

 

  • Nemojte dopustiti da se prepeče! Prilikom pečenja na žaru, pazite da hrana na rešetki ne potamni previše. U pravilu se, naime, povećava i sadržaj neželjenih propratnih tvari, sa izražajnijim tamnjenjem. Ukoliko se to dogodi, odrežite dijelove koji su pocrnili, ili koristite tepsije za rošilj. Ako ugljen počne gorjeti jer u njega kaplje mast, sklonite rešetku s vatre, ili je podignite više, jer se pritom stvara dim koji se može kondenzirati na mesu.

 

Za savršeno sočan odrezak važno je da meso bude na sobnoj temperaturi i suho, prije stavljanja na žar, jer će inače postati žilavo na roštilju. Izvadite ga iz hladnjaka pola sata ranije i posušite kuhinjskim papirom.

 

 

  • Domaće je ključ uspjeha. Odvojite vrijeme da napravite vlastitu marinadu. Neka vam to bude svojevrsni izazov, kako bi vaš roštilj bio jedinstven. Pored toga, gotovi proizvodi obično sadrže previše šećera ili masti, kojima tu ne treba biti mjesto. Previše šećera je samo po sebi dovoljno štetno, ali neke vrste šećera u marinadi su čak i turbopunjač za proizvodnju pojedinih štetnih tvari. Ako sami pravite marinadu, možete odlučiti o vrsti ulja koje ćete koristiti, a samim tim i zagrevati – znači potrebno je ulje otpornije na toplinu (ulje repice), dok za salatu možete odabrati i neko drugo, po sopstvenom ukusu.

 

  • Više bijelog luka! Upravo tako – što se tiče zdravlja, bilje i začini koje dodajete u svoju marinadu, također se računaju. Češnjak i ružmarin osobito mogu smanjiti proizvodnju neželjenih nusproizvoda prilikom pečenja na roštilju. Ali, majčina dušica, origano ili žalfija, također imaju antioksidativno djelovanje, uslijed čega se takva marinada ne ističe samo okusom, već i pozitivnim zdravstvenim učinkom. Općem uspjehu gozbe s grilla doprinose i umaci s vlašcem, peršunom i ostalim začinskim biljem.

 

  • Zaokružite obrok s grilla! Za ovu namjenu salata ne smije izostati. Ukoliko imate vlastiti vrt, ne morate brinuti o ekološkim certifikatima, jer svoje povrće možete uzgajati sami. To se odnosi i na začinsko bilje. Salatno povrće možete izmješati u zdjeli, ili služiti pojedinačno narezano i začinjeno. Pripremite i ljetna pića. Hladna voda s dodatkom svježeg bilja: matičnjaka, mente ili verbene, i citrusa, idealan je način da zaokružite ljetni užitak kraj roštilja.

 

Premažite pečene odreske mesa (4-5 minuta sa svake strane) maslacem s češnjakom – bićete zadivljeni!

Za to vam je potrebno (za oko 2 kg mesa):

  • 120 grama maslaca
  • 2 žličice češnjaka u prahu
  • 4 češnja protisnutog češnjaka.

U tavi rastopite maslac, dodajte ostale sastojke, i time premazujte gotove odreske sa roštilja. Poslužite nakon 2-3 minuta.

 

Savjet za kraj – nabavite dobar roštilj i kvalitetno meso, te pustite mašti na volju. Eksperimentirajte okusima, mirisima i teksturom hrane, jer ljeto je idealno vrijeme za užitak i zabavu kraj grilla.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh