Hrana i piće

Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna

Masline u staklenkama dolaze plutaju u “soku”, odnosno salamuri od maslina, koja je mješavina vode, sirćeta i soli.

Masline - Blogspot

Vjerovatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati, piše Bon Appetit.

Maslinov “sok” sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.

Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina sirćeta, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirćet ili ulje za začinjavanje jela. Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu.

Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu.

U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine – naprimjer humus, hljeb od maslina i umaci na bazi jogurta, piše Večernji.

Još jedan razlog zašto biste svakako trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Preporučujemo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta.

Ako želite bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želite sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebacite ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do sedam dana u frižideru ili dva mjeseca u zamrzivaču.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh