Hrana i piće

Mekani i sočni čupavci koji se tope u ustima

Legenda kaže da su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su došli iznenadni gosti pa je rekao svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. On je uzeo komad francuske biskvitne torte, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos pa poslužio.

Čupavci - Blogspot

SASTOJCI ZA BISKVIT:
tri jaja
10 žlica šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
17 žlica mekog brašna
1 prašak za pecivo
malo soli
SASTOJCI ZA UMAK:
200 grama čokolade za kuhanje
2 dcl mlijeka
150 grama maslaca
200 grama kokosa
PRIPREMA:Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa započnite s pripremom biskvita. Bjelanjke smiksajte odvojeno u čvrsti snijeg, a žutanjke sa šećerom pa kada ‘pobijele’ postepeno im dodajte ulje, mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo i sol. Na kraju u tu smjesu ručno i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju, a možete koristiti i papir za pečenje. Poravnajte smjesu i stavite peći 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumeni i vilica ili čačkalica ne izađu suhi iz biskvita,piše Mirovina,hr

Biskvit ohladite pa narežite na kocke jednakih veličina. Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri pa dodajte postepeno mlijeko. Pazite da umak ne bude prerijedak, a kada proključa, skinite ga s vatre i pustite da malo odstoji.

U dubokoj posudi pripremite kokos. Kockice biskvita pomoću vilice umačite u čokoladni umak tako da upiju sa svih strana, ocijedite pa ih uvaljajte u posudu s kokosovim brašnom. Čupavce stavljate sa strane na papir za pečenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh