Hrana i piće

Bolji od mileramke? Lagani kolač koji nestaje s tanjura i prije nego što se ohladi

Spoj hrskavog tijesta, lagane kreme i voća uvijek je pun pogodak. Ta nas kombinacija podsjeća na omiljenu mileram tortu, a recept za jednu sličnu varijantu možete pronaći u nastavku.

Kolač s višnjama – sastojci:
Za tijesto

250 g brašna
70 g kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
90 g maslaca
2 žumanjka
prstohvat soli
Za nadjev od višanja

400 g zamrznutih višanja
50 g gustina
100 g šećera
120 ml vode
Za sufle

2 bjelanjka
80 g šećera
1 vanilin šećer
300 g kiselog vrhnja
2 žlice gustina
Kolač s višnjama – priprema:
Pripremiti tijesto. U zdjeli pomiješati suhe sastojke, dodati naribani maslac i prstima izraditi mrvičastu smjesu. Dodati umućene žumanjke s vrhnjem pa zamijesiti tijesto. Odvojiti jednu trećinu tijesta i staviti je u zamrzivač. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje, a rubove premazati maslacem pa u kalup utisnuti ostatak tijesta. Kalup s tijestom staviti u frižider.
Za nadjev od višanja pomiješati sve sastojke i kuhati sve dok se ne zgusne.
Pripremiti sufle. Bjelanjke umutiti sa šećerom, dodati kiselo vrhnje i gustin pa sve dobro umutiti na najmanjoj brzini na mikseru,piše Zadovoljna
Na tijesto staviti nadjev od višanja, preko toga sufle, a na samome kraju naribati ostatak tijesta preko cijele površine kolača.
Peći na 170 stupnjeva 40 do 50 minuta.
Prije serviranja dobro ohladiti pa posuti šećerom u prahu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh