Hrana i piće

Velika greška kod pripreme blitve, raštike i špinata: Ovako se uništavaju vitamini i minerali

Blitva, špinat, raštika, verzot, salata i drugo zeleno lisnato povrće izuzrtno je bogat izvor hranjivih tvari i mogu se pripremiti na raznorazne ukusne načine, ipak, uprkos tome, mnogi ih ne jedu u dovoljnoj količini.

Blitva - Nezavisne.com

No jednako je loša praksa kojoj mnogi pribjegavaju prije nego pristupe samoj pripremi jela.Uprkos tome što je to uobičajen način čiščenja, nemojte potapati lisnato povrće. Ako ih potopite u vodu, štetni mikroorganizmi s jednog lista mogu se proširiti na ostale.Također, ako ih potopite u sudoper, bakterije koje su se tamo zadržale nakon baratanja sirovim mesom, ribom i piletinom, a uzrokuju trovanje hranom, mogu kontaminirati zelje, što je naročito nezgodno u slučaju salate, rukole, baby špinata i drugog povrća koje jedemo sirovo, u salatama i smoothiejima, pišeslobodnadalmacija .No to je samo dio problema. Povrće je već bogato vodom i zato ga ne bismo trebali namakati u vodi, jer se većina minerala gubi u vodi u kojoj ga držimo dok nastojimo potaknuti otapanje nečistoća i sitnih bubica. Dok se namače u zdjeli s vodom, povrće će također izgubiti dio vitamina.

Vitamini C i D, kao i minerali poput kalija, otopit će se u vodi. Prema nekim istraživanjima, namakanjem se gubi gotovo 40 posto topivih vitamina i minerala.

Kratko namakanje od dvije-tri minute ipak neće biti škodljivo u tolikoj mjeri, no najbolji način pranja te vrste povrća je pod mlazom vode.Evo kako možete iskoristiti vodu od kiselih krastavaca: Učinit će čuda za hranu koju kuhate


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh