Hrana i piće

Boja kosti najviše otkriva: Kako prepoznati da li je PILEĆE MESO SVJEŽE

Raznolikost recepata koji uključuju piletinu je skoro beskrajna, ali je ključno koristiti svjež sastojak za pripremu ukusnih i zdravih jela.

Svježina pilećeg mesa nije važna samo za ukus, već i za bezbjednost hrane i prevenciju trovanja hranom.

Zašto je važno prepoznati svježinu pilećeg mesa?

Svježina je ključna iz nekoliko razloga. Prvo, svježe meso ima bolji ukus i teksturu od mesa koje je starije ili pokvareno. Drugo, manje je vjerovatno da će svježe meso biti kontaminirano patogenima koji mogu izazvati trovanje hranom, kao što su salmonela ili listerija.

Kako znati da li je pileće meso svježe?

Datum isteka

Jedan od najlakših metoda za provjeru svježine mesa je provjera roka trajanja na pakovanju. Ako je rok trajanja još uvijek u budućnosti, velike su šanse da je piletina još uvijek svježa. Međutim, treba napomenuti da se može pokvariti prije isteka roka trajanja, posebno ako nije pravilno skladišten.

Boja

Svježe pileće meso ima blijedo ružičastu boju. Kako stari, boja se može promijeniti u žućkastu ili sivu. Takođe, pazite na bilo kakve mrlje ili promjene boje na mesu, što može biti znak kvarenja.

Miris

Svježe pileće meso ima neutralan miris ili blagi miris živine. Ako piletina emituje neprijatan miris, koji podsjeća na amonijak ili truljenje, vjerovatno je već pokvaren.

Tekstura

Svježa piletina ima čvrstu i elastičnu teksturu. Ako je meso mekano ili ljepljivo, to može biti znak kvarenja.

Sok

Ako iz njega curi krvava ili mutna tečnost, to može značiti da je meso starije ili pokvareno. Svježa piletina može da curi malo bistre tečnosti, ali to bi trebalo da bude minimalno. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh