Hrana i piće

Skuhali ste previše tjestenine? Evo kako vam može trajati i do dva mjeseca

Mnogi od nas su često skuvali više tjestenine nego što je mogu pojesti odjednom, ali srećom jedna jednostavna metoda pohranjivanja pomaže u zamrzavanju bez da postane kašasta ili slijepljena.

Za optimalne rezultate pri spremanju ostataka tjestenine, najbolje je držati umak i rezance odvojeno. Važno je to zapamtiti prije nego što pomiješate umak i tjesteninu.

Trik koji vraća već skuvanu tjesteninu u život
Zasebno zamrzavanje umaka je ključno jer i tjestenina i umak zahtijevaju različito vrijeme odmrzavanja ili zagrijavanja. Nakon što se kuvana tjestenina malo ohladi, prebacite je u hermetički zatvorene posude i stavite u frižider gdje će ostati svježa tri do pet dana.

Kada dođe vrijeme za zagrijavanje, jednostavno stavite tjesteninu u kipuću vodu na samo nekoliko sekundi, a zatim je ocijedite. Korištenjem ove metode, vaša tjestenina će ponovno biti ukusna.

Ali ono što mnogi možda ne znaju jeste da je zamrzavanje tjestenine moguće i vrlo jednostavno te da je potreban samo jedan dodatni korak kako bi se spriječilo njeno skupljanje, prenosi net.hr.

Nakon što se vaša tjestenina malo ohladi, dodajte malo maslinova ulja i lagano je promiješajte. Omjer je jedna kašika ulja na 300 grama kuvane tjestenine. Kšikom stavljajte nauljenu tjesteninu u hermetički zatvorene posude ili vrećice za zamrzavanje, pazeći da su dobro zatvorene. Tako se vaša smrznuta tjestenina može čuvati do dva mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh