Hrana i piće

Ovu namirnicu svaki dan jedemo, a UNIŠTAVA NAM SRCE I PODIŽE PRITISAK

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na jednu namirnicu koju svakodnevno koristimo, a čija prekomerna konzumacija može imati katastrofalne efekte na ljudsko zdravlje. Zdravoj odrasloj osobi potrebno je do dva grama soli dnevno, odnosno manje od pet grama.

Kao maksimalno dozvoljeni dnevni unos soli za zdravu osobu, jeste onoliko koliko stane u jednu kašičicu. Treba reći da se to odnosi na ukupnu so, odnosno na so koja je već prisutna u hrani, a ne samo na dodatu so. Dobar odnos natrijuma i kalijuma ključan je za zdravlje, jer kalijum igra posebno važnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i zdravlju krvnih sudova.

Dnevno treba da unosimo najmanje 3,51 gram kalijuma, a glavni izvor mu je voće i povrće. Posledice prekomernog unosa soli Visok unos soli može imati višestruke posledice na ljudsko telo. Jedna od njih je zadržavanje tečnosti u telu uzrokovano visokim nivoom natrijuma, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i oštećenja mozg,piše Žena

Osim toga, višak natrijuma od prekomerne soli može uzrokovati da krvni sudovi izgube fleksibilnost i postanu čvršći, što doprinosi povećanju pritiska.

Uticaj na bubrege i krvni pritisak bubrezi igraju ključnu ulogu u regulisanju ravnoteže natrijuma u telu. Međutim, preterana konzumacija soli može poremetiti tu ravnotežu i uticati na funkciju bubrega, što posredno može uticati na regulaciju krvnog pritiska.

Dugotrajna prekomerna konzumacija soli može doprineti nastanku hipertenzije, što je važan faktor rizika za srčana oboljenja, moždani udar i druge kardiovaskularne probleme.

Preporuke stručnjaka Iz tog razloga se predlaže da se dnevni unos natrijuma ograniči na oko dva grama, a za osobe koje već imaju visok krvni pritisak stručnjaci smatraju idealnim unos 1,5 grama soli dnevno. Ove preporuke imaju za cilj očuvanje zdravlja i prevenciju potencijalnih zdravstvenih problema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh