Hrana i piće

Volite gaziranu vodu? Stručnjaci otkrili kako ona utječe na naše zdravlje

Je li gazirana voda jednako dobra kao i obična voda? Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj, odgovor glasi: “niti blizu”.

“Gazirana voda ima zanemariv učinak na hidraciju organizma u usporedbi s običnom vodom”, rekao je ovaj profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. koja je uspoređivala hidrirajuće učinke raznih napitaka.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica Jen Baum kaže da gazirana voda može biti odličan izbor za svakoga tko nije ljubitelj obične vode,piše N1

“Radije bih da se ljudi hidriraju napicima u kojima uživaju, nego da ne piju dovoljno tekućine tijekom dana”, ističe ona za BuzzFeed.

Nažalost, kada je riječ o zubima, stomatolog Cerisa Moncayo ima loše vijesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljični dioksid u ugljičnu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu caklinu, pojasnio je.

“Caklina je vanjska zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna caklina ugrožena, to dovodi do niza stomatoloških problema, poput karijesa, oslabljenih zuba ili osjetljivosti”, zaključio je Moncayo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh