Hrana i piće

Želite li smršaviti? Držite ove namirnice van svoje liste za kupovinu

Razumijevanje načina na koji naš izbor ishrane može uticati na nivoe upale je ključna komponenta efikasnog upravljanja težinom. Kada je u pitanju kupovina prehrambenih proizvoda za mršavljenje, donošenje informiranih odluka je ključno.

Dr. Steve Gendron, osnivač Mindful Living Choice, naveo je dva uobičajena i široko rasprostranjena sastojka na koja biste trebali paziti prilikom kupovine namirnica.

Gendron je otkrio da su šećer i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze i rafinirani ugljikohidrati oni koje morate ukloniti iz košarice.

Šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze

Izbjegavanje šećera i kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze tokom kupovine je neophodno iz više razloga, posebno u potrazi za zdravijom težinom i smanjenjem upale. I šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povezani su sa bezbroj štetnih efekata na zdravlje, uključujući povećane nivoe upale u tijelu. Hronična upala je povezana s različitim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost i debljanje.

“Ovi slatki krivci su posvuda – u kolačićima, gaziranim pićim, pa čak i hljebu. Oni nisu samo loši za vaš struk, već “upaljuju” vaše tijelo, što dovodi do čitave gomile problema, uključujući i otežavanje gubitka kilograma.

Rafinisani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u bijelom hljebu, slatkim žitaricama i prerađenim grickalicama, brzo se razlažu u šećere, uzrokujući brzi skok nivoa šećera u krvi. Ovaj skok izaziva upalni odgovor u tijelu i može doprinijeti razvoju inzulinske rezistencije, faktora povezanog s debljanjem. Osim toga, rafiniranim ugljikohidratima nedostaju esencijalne hranjive tvari i vlakna, zbog čega se pojedinci osjećaju manje zadovoljnim i sklonijim prejedanju.

Pomislite na bijeli hljeb, tjesteninu i sve što je napravljeno od bijelog brašna. Oni podižu nivo šećera u krvi, uzrokujući upalu vašeg tijela i otežavaju vam gubitak težine. prenosi KLix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh