Hrana i piće

Znate li zašto biste trebali pojesti kašiku meda prije spavanja?

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaš organizam od raznih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože, ali će vam pomoći i da bolje spavate.

Ako pazite na svoju težinu, preporučuje se isključivanje svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je neophodno za gubitak težine.

Med uopšte nema holesterol. Upravo suprotno: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u organizmu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao posljedicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcij koji se nalazi u medu lako se unosi u mozak, što blagotvorno djeluje na njegovo funkcioniranje.

Šećer sadržan u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji podstiče kvalitetan san.

Med sadrži triptofan. Ova hranjiva tvar jedna je od nužnih za naše tijelo. Triptofan je dio strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u stupnju anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje žličice meda prije spavanja je dobra opcija za održavanje tijela opuštenim tijekom cijele noći.

Ovo bi moglo zvučati čudno, ali činjenica je činjenica. Med pomaže u smirivanju živaca i ublažavanju umora. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što doprinosi opuštanju i ublažavanju psihičkih poremećaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh