Hrana i piće

Cimet-rolnice: Poslastica za svakog

Sve je učestalija ponuda cimet-rolnica po pekarama i poslastičarnicama u gradu, pa je razumljivo da želite da naučite da ih spremite, po vašoj želji i ukusu. Evo sjajnog i lakog recepta.

Sastojci za cimet-rolnice:
Tijesto

25 g svježeg kvasca
2.5 dl toplog mlijeka
75 g putera – omekšalog ili istopljenog
400 brašna (i dodatnih 30-40 g za miješanje i posipanje)
50 g šećera
1/4 kašičice soli
kašičica kardamoma u prahu
Nadljev

50-60 g istopljenog putera
100 g smeđeg šećera
3-4 kašičice cimeta
Premazivanje

1 jaje
1/2 kašičice vode
šećer u granulama za posipanje
Priprema cimet-rolnica:
Kvasac rastvorite u malo toplog mlijeka i dodajte malo šećera, sa vrha kašičice. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke. U 400 g brašna dodajte šećer, so i kardamom i malo izmiješajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mlijeko.

Mijesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično tijesto. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.

Premijesite i razvucite tijesto oklagijom na oko 1 cm debljine. Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani.

Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice ili na papir za pečenje – u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica. Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250°C.

Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem u koje ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama.

Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz pećnice kad budu fino zlatne boje.

Služiti tople ili na sobnoj temperaturi, piše “natanjiru”.

Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh