Hrana i piće

Lagano do slatkog zalogaja: U ovaj kolač ide samo jedno jaje (RECEPT)

Većina kolača se pravi sa dosta velikom količinom jaja, pa kad se pojavi neka slastica koja je po ovom pitanju drugačija, to odmah završi u njenom nazivu.

Naravno, to je čudo od jednog jajeta, popularni kolač koji se rado sprema u mnogim domaćim kuhinjama, pogotovo kada u žurbi tražimo nešto što se može spremiti brzo i bez previše muke.

Razlog popularnosti koju je stekao ovaj recept leži u tome što se pravi zaista jednostavno, a istovremeno bez kompromisa kada je u pitanju okus i uživanje u finom slatkom okusu.

Kad trebate neki brz, jednostavan i jeftin kolač, čudo od jednog jajeta provjeren je i jako ukusan izbor s kojim je nemoguće pogriješiti kao što to već dobro znaju mnoge domaćice.

Pravi se od uvijek dostupnih sastojaka, a njime dominiraju provjereno fini okusi vanilije i oraha koji spojeni zajedno tvore jako ukusnu kombinaciju.

Sastojci za biskvit

1 jaje
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
200 ml mlijeka
100 g glatkog brašna
100 g mljevenih oraha
1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu

700 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
150 g šećera
150 g margarina
mljeveni orasi (za ukrašavanje)

Priprema

U posudu za miksanje razbiti jaje, dodati šećer i vanilin šećer te mikserom pjenasto umutiti.

Uliti ulje i kratko promiješati. Zatim uliti mlijeko te također kratko promiješati.

Spojiti brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo te ih postepeno dodati u smjesu. Miješati lagano da se smjesa izjednači.

Tepsiju dimenzija 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti. Prebaciti u nju smjesu za biskvit.

Biskvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.

Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za kremu spojiti prašak za puding sa šećerom i kratko promiješati. Od ukupne količine mlijeka odvojiti 12 kašika, te miješati smjesu za puding da ne bude grudica. Ostatak mlijeka kuhati.

Kad mlijeko provrije, maknuti ga s vatre i u njega sipati smjesu za puding. Vratiti na vatru uz stalno miješanje. Paziti da ne nastanu grudvice.

Puding kuhati dvije minute da postane gust, pa ga skloniti s vatre. U još vrući puding ubaciti na manje komade narezan puter i cijelu smjesu dobro izmiješati da se margarin otopi.

Još vruću kremu izliti po ohlađenom biskvitu i dobro je izravnati.

Nakon par minuta posuti kolač s mljevenim orasima i dobro ohladiti prije posluživanja (najbolje preko noći).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh