Hrana i piće

Starinski polumjeseci savršenog okusa

Odličan kolač od sastojaka koji su nekada bili osnova za gotovo sve vrste slatkiša

Jednostavan i ukusan kolač koji vraća u djetinjstvo nije teško napraviti, sastojci su jednostavni, a neobičan način rezanja daje im lijep, nesvakidašnji izgled. Sve u svemu – sve što vam treba.Sastojci
Kora

4 bjelanca

150 g maslaca150 g šećera

70 g brašna

150 g oraha (ili lješnika)

Fil

4 žumanca

150 g šećer u prahu

1 vanilin šećer

Čokoladni fil

100 ml mlijeka

100 g šećera

100 g čokolade

100 g oraha

100 g maslaca

View this post on Instagram
A post shared by Helena Pudić (@helena_pudic)

Priprema
Umutiti snijeg od bjelanaca. Maslac sobne temperature umutite sa šećerom.

U maslac dodajte prosijano brašno i mljevene orahe. Brašno i orahe umiješajte špatulom (ne mikserom). Dodati lagano snijeg od bjelanaca i sve sjediniti.

Na pleh veličine 30×20 (može i malo veći) staviti papir za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju,piše Avaz

Dok se kora peče, napravite žutu kremu: žumanca umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa izliti na vruću koru. Rernu ugasite i ostavite pleh unutra oko 30 minuta da se fil osuši.

Za čokoladni krem prokuhati mlijeko i šećer, ugasiti vatru pa dodati maslac i čokoladu, miješati dok se sve ne istopi i sjedini. Dodati orahe i izliti na osušeni fil od žumanaca.

Staviti preko noći u frižider i posuti orasima. Možete rezati rezačem za krofne u obliku polumjeseca, a ako nemate, možete iskoristiti i limenku, piše na Instagram stranici helena_pudic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh