Hrana i piće

Smatra se najvažnijim obrokom u danu: Koliko je zapravo loše preskakati doručak?

Vjerovatno ste nekada čuli da je doručak najvažniji obrok u danu i da ga ne bi trebali izbjegavati. Međutim, novi životni tempo promijenio je mnoge stvari pa tako ljudi često nemaju vremena da doručkuju. Stoga, koliko je zapravo loše preskočiti doručak?

Doručak - Faktor

Nekoliko ljekara dalo je svoje stručno mišljenje o važnosti ovog obroka u danu, gdje su uglavnom podijelili mišljenje da je važno dati prioritet doručku, ali da postoje i iznimke.

U nekim slučajevima, zapravo je sasvim uredu odreći se obroka odmah ujutro. Kardiolog Stephen Sinatra navodi da je važno ujutro pokrenuti metabolizam, ali je više važno šta jedete nego kada jedete. Vaš bi cilj ujutro trebao biti izbor hranjivih namirnica koje će vam pomoći da se osjećate siti i zadovoljni, tako da niste gladni prije ručka.

“Kada se konzumira hrana s nižim glikemijskim indeksom, vaš inzulin je automatski u boljoj kontrolir, a vaše tijelo apsorbira hranjive tvari tokom dužeg razdoblja”, objašnjava kardiolog Sinatra.

Ipak, prema tvrdnjama nutricionistice Jayne Williams, preskakanje doručka bi moglo izazvati žudnju za nezdravim obrocima.

“Preskakanje obroka uzrokuje pad šećera u krvi i stoga vam izaziva žudnju, što u 90 posto vremena dovodi do prekomjerne konzumacije šećera. To dalje utječe na nivo inzulina i može dovesti do debljanja, postavljajući vam velike zdravstvene probleme ako ovo postaje uobičajena praksa”, upozorava Williams.

Također, nutricionistica Williams navodi da ako niste gladni, ne biste trebali jesti, ali prema kliničkom profesoru Keithu Thomas-Ayoobu važno je pojesti nešto​ unutar dva do tri sata od početka dana. To daje mogućnost kontroli stabilnom zdravlju crijeva i pokretanjem probavnog sistema te signalizuje vašem metabolizmu da počne raditi. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh