Hrana i piće

KAKO DA SMANJITE SALO NA STOMAKU?

Izbjegavajte ovu hranu jer je prepuna aditiva.

Salo na stomaku - Blogspot.com

Salo na stomaku i nadutost su uobičajeni problemi s kojima se mnogi stalno bore, piše hayat.

Salo na stomaku, često povezano s faktorima načina života i ishranom, može predstavljati rizik za cjelokupno zdravlje, uključujući kardiovaskularne probleme i metaboličke poremećaje.

Nadutost, koju karakteriše osjećaj punoće i neugodnosti u stomaku, može se pogoršati određenim namirnicama prepunom aditiva. Neke prerađene namirnice sadrže aditive koji doprinose zadržavanju vode i probavnim problemima, pogoršavajući nadimanje.

Lisa Ričards, nutricionista iz The Candida Diet, otkrila je dvije vrste namirnica koje bi trebali izbjegavati jer mogu pogoršati masnoću na stomaku i nadimanje zbog svojih aditiva.

Čips

Čips koji sadrži mononatrijum glutamat (MSG) može doprinieti nadimanju i može imati negativne efekte na masnoću na stomaku. MSG je pojačivač okusa koji se obično koristi u prerađenoj hrani, uključujući mnoge vrste čipsa. Neki pojedinci mogu biti osjetljivi na MSG, što ima za rezultat nadimanje i zadržavanje vode. Prekomjeran sadržaj natrijuma u MSG-u može dovesti do povećanog zadržavanja tekućine, pogoršavajući osjećaj nadutosti.

– MSG, pojačivač okusa, povezan je s potencijalnim poremećajima u regulaciji apetita, što može doprinijeti povećanom unosu hrane. Visok sadržaj natrijuma u takvim čipsovima može dovesti do privremenog zadržavanja vode, uzrokujući nadimanje i obmanjujuće fluktuacije težine. Vještačkim aditivima u prerađenim grickalicama često nedostaje nutritivna vrijednost, promičući prekomjernu potrošnju praznih kalorija i ometajući napore za mršavljenje – navodi.

Neki ljudi mogu imati osjetljivost na MSG i osjetiti simptome kao što su nadimanje i glavobolje nakon što ga konzumiraju.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS)

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) je zaslađivač koji se široko koristi u mnogim prerađenim namirnicama i pićima, a njegova konzumacija je povezana s nadimanjem i povećanjem masnoće na trbuhu. HFCS je visoko koncentrisani oblik fruktoze, koja, kada se konzumira u prekomjernoj količini, može dovesti do metaboličkih poremećaja i doprinijeti abdominalnoj masnoći.

– HFCS, visoko prerađeni šećer, često se koristi u prerađenoj hrani i pićima i povezan je s rezistencijom na inzulin, debljanjem i salo na stomaku – dodaje.

Kako se HFCS obično nalazi u slatkim pićima, grickalicama i raznim prerađenim namirnicama, smanjenje njegovog unosa i izbor alternativa sa nižim sadržajem šećera može biti mudar izbor za one koji žele da kontrolišu nadutost i promovišu zdraviji sastav tijela, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh