Hrana i piće

Supermarketi upozoravaju na moguća “značajna” poskupljenja hrane u Evropi

Trgovina hranom zahtijeva jasna pravila za novi genetski inženjering i šalje pismo Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

fokus

Uz jasan apel Europskoj komisiji i EU parlamentarcima iz svih političkih skupina, vodeći predstavnici europske trgovine hranom hitno traže da se najavljenom europskom odlukom o novom zakonskom okviru za procese novog genetskog inženjeringa (NGT) osigura sloboda izbora, organska Poljoprivreda i “non-GMO” hrana, koja je vrlo tražena u velikom dijelu Europe, nije ugrožena politikom.

Kao i do sada, postoji potreba za praktičnim propisima za kontinuirano označavanje i sljedivost, od polja do police, kako bi se hrana bez genetskog inženjeringa nastavila proizvoditi, označavati i kao takva vjerodostojno prodavati u budućnosti. Prođe li planirana deregulacija novog genetskog inženjeringa od strane Europske komisije, trgovina hranom upozorit će na poskupljenja u cijelom lancu vrijednosti, posebice u segmentima kvalitete “Non-GMO” i “Organic”.

Zajedničko pismo podržava širok raspon vodećih trgovaca hranom: Denn’s BioMarkt, HOFER KG, REWE grupa (sa svim trgovinama REWE u Njemačkoj kao i Billa i Penny u Austriji), SPAR Austrija, Sutterlüty Ländlemarkt, njemački lanac teguta, UniGroup (s Unimarkt, Nah & Frisch i Land leben) i Austrijsko trgovačko udruženje pozivaju na potpunu sljedivost i označavanje NGT-a u cijelom proizvodnom lancu i na učvršćivanje obvezujućih, jedinstvenih mjera koegzistencije diljem Europe kao što su propisi o udaljenosti i obavještavanje o obvezama susjeda poljoprivrede.

“Trgovina hranom ima izravan odnos s potrošačima. Prema brojnim nacionalnim i paneuropskim istraživanjima tržišta, značajan broj potrošača ima vrlo negativan stav prema genetski modificiranim biljkama u svojoj hrani”, stoji u duboko zabrinutom pismu iz trgovine hranom. trenutne situacije Pregovori o NGT-u u tijeku u Bruxellesu.

„Bez genetskog inženjeringa“ i organska proizvodnja uspješni su modeli u procvatu diljem Europe i ne bi ih se smjelo bezbrižno ugroziti deregulacijom provjerenog zakonskog okvira. Samo u Njemačkoj hrana bez genetskog inženjeringa ostvaruje godišnji promet od oko 30 milijardi eura (16 milijardi eura “bez genetskog inženjeringa”, 14 milijardi eura organska); U Austriji je to oko 4,5 milijarde eura (2,5 milijarde “proizvedeno bez genetskog inženjeringa”, 2 milijarde organsko).

Osim toga, trgovina hranom strahuje da bi planirano ukidanje znanstvene procjene rizika, načela predostrožnosti, sljedivosti i označavanja za NGT od strane Komisije EU-a dovelo do značajnih povećanja troškova u cijelom lancu vrijednosti, što bi se odnosilo samo na proizvode bez GMO-a i organske proizvode. hranidbeni lanac, a ne hranidbeni lanac koji će snositi zagađivači.

Značajna povećanja cijena koja će najvjerojatnije proizaći iz toga, posebno za kvalitetne proizvode kao što su organski i “bez genetskog inženjeringa”, u konačnici bi također morali snositi potrošači – “teret koji se ne bi trebao prihvatiti, osobito u vrijeme visokih inflacije”, rečeno je u priopćenju, prenosi Kroativ.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh