Hrana i piće

Kisela paprika sa medom u tegli – zimnica naših baka

Kisela paprika sa medom u tegli je neobična zimnica starih seljaka, a ne postoji jednostaviji recept. Dakle, ako niste krenule po paprike za zimnicu, vrijeme je da to već sada uradite.

Ne morate da pravite samo barene paprike u tegli, pečene, turšiju ili paprike sa bijelim lukom, već ih iskoristite i spremite neobičnu zimnicu – kisele paprike sa medom.

Ukus kakav samo može da se sanja, a idu uz svako jelo i predjelo.

Sastojci:
1 vinobran
7 kg paprika
3 kašike soli
1 l alkoholnog sirćeta
3 kašike šećera
3,5 l vode
Priprema:
Očistite papriku treba je biti očišćene oko 5 kg, znači ovako kad se kupuje otprilike nek bude 7 kg.

Napravite smjesu od 20 dkg meda, 1 litre sirćeta ( alkoholnog), 3,5 litre vode, 3 kašike šećera, 3 kašike soli i pustite da kuva. Kada se smjesa zakuvala dodajete papriku unutra, zaovisno o veličini posude, može se paprika i više puta kuvati ne sve odjednom, bitno je da ona omekša.

Kada smo gotovi sa svom paprikom, tada u ovu smjesu dodajete 1 vrećicu vinobrana i razmutite malo.

Kada osjetite da je kuvana vadite je napolje i slažemo u tegle. Naravno tegle prije toga zagrijemo u rerni. Kada svu papriku složimo, u tegle sipamo smjesu u kojoj se kuvala do vrha i ostavimo da se malo prohladi zatvorimo i to je to, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh