Hrana i piće

Dva začina koje možete dodati u svoju kafu svakog jutra za brži metabolizam

Kafa je omiljeni napitak u kojem uživaja bezbroj ljudi širom svijeta zbog svog bogatog okusa i kofeinskog učinka.

Međutim, ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus već i potencijalno ubrzati vaš metabolizam.

Sheri Berger, registrirana dijetetičarka, otkrila je koja dva začina možete dodati svojoj kafi kako biste poboljšali metabolizam.

Naime, riječ je o cimetu i kurkumi, to su dva začina koja možete ubaciti u kafu kako biste poboljšali metabolizam i poboljšali jutarnji napitak.

Cimet

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestrani je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom svijeta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, vjeruje se i da cimet ima potencijalnu vezu s bržim metabolizmom.

“Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osjetljivosti na inzulin i poboljšanje nivoa šećera i kolesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i cjelokupno zdravlje”, dodaje.

Richards ide u detalje i objašnjava ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam.

“Cimet može pomoći u povećanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućavajući tijelu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti vjerovatnoću skladištenja masti i promovirati korištenje glukoze za energiju. Dodatno, cimet može imati termogeni učinak, što znači da može malo povećati vašu brzinu metabolizma povećavajući proizvodnju topline u tijelu nakon konzumiranja”, dodaje.

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago paprenim okusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog okusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da ubacuju kurkumu u svoju kafu, stvarajući ukus.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog svoje potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger to dodaje rekavši: “Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koji je povezan sa poboljšanim obimom struka, tjelesnom masom”. prenosi KLix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh