Hrana i piće

Kako očistiti nar? Uz ove trikove očistit ćete ga u tren oka

Nar pravo je čudo od voća – nevjerojatno je zdrav, ljekovit i prepun vitamina pa je idealan za ovo doba godine kada vladaju prehlade i viroze, a upravo sada i jest njegova sezona. Nar vlada tijekom zimskih mjeseci i odličan je dodatak salatama i desertima.

NAR ILI ŠIPAK pravo je čudo od voća – nevjerojatno je zdrav, ljekovit i prepun vitamina pa je idealan za ovo doba godine kada vladaju prehlade i viroze, a upravo sada i jest njegova sezona. Nar vlada tijekom zimskih mjeseci i odličan je dodatak salatama i desertima.

No mnogi izbjegavaju nar jer se vrlo teško čisti. Ipak, postoji nekoliko trikova koji vam mogu olakšati čišćenje nara i uz koje ćete lakše doći do njegovih ukusnih sjemenki. Za početak dobro operite nar, a zatim isprobajte jedan od ovih trikova.

Trik s vodom
Ovo je jedna od najmanje neurednih metoda budući da sok od nara ostavlja mrlje koje se ne uklanjaju tako lako, a sve što trebate napraviti je napuniti veliku zdjelu s vodom i u nju staviti nar. Prije toga nožem odrežite vrh ploda i nar razrežite na četvrtine, a zatim ga stavite u vodu i očistite bez straha od mrlja.

Nakon što nar uronite u vodu, nježno odvojite koru, a sjemenke lagano potiskujte prema van. Kora i pulpa plutat će na površini, a sjemenke će potonuti na dno zdjele pa ćete ih morati procijediti kroz cjediljku. Na ovaj ćete način ukloniti i bijele dijelove ploda, koji znaju biti gorki, a sjemenke nakon čišćenja spremite u hladnjak.

Trik s kuhačom
Nar narežite na polovine ili četvrtine. Držeći ga iznad velike zdjele, sa sjemenkama okrenutima prema dolje, čvrsto udarite po kori nara drvenom špatulom ili kuhačom. Sve će sjemenke tada samo pasti u zdjelu. Postupak ponovite i s preostalim četvrtinama, a po potrebi izvadite pulpu.

Trik s rezanjem
Ovo je možda najteža metoda jer morate biti vrlo precizni u rezanju pa budite oprezni. Za početak odrežite vrh ploda, a zatim zarežite koru nara. Režite samo dok ne pogodite bijele dijelove ploda kako slučajno ne biste zarezali u sjemenke i napravili nered.

Kao vodič koristite te bijele dijelove koji služe kao prirodni džepovi koji odvajaju sjemenke, a nakon što ste izrezali plod, prstima lagano izbacite sjemenke. Sada kada ste uspješno očistili nar, možete grickati njegove sjemenke, a možete ih dodavati i u razna jela – salate, jogurte, zobene kaše, smoothieje, deserte… Evo i par ideja za recepte s narom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh