Hrana i piće

Izbjegavajte ove namirnice ako imate visok krvni pritisak

Bez obzira na najnovija istraživanja, postoje određene namirnice koje treba izbjegavati u ishrani ako imamo visok krvni pritisak. Dakle, ako primjenjujete ishranu za visok krvni pritisak da biste pomogli sebi da upravljate svojim stanjem, obavezno pazite na ove tri potencijalne opasnosti.

Mjerenje tlaka - Ordinacija.hr

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju alkohol. Dok su studije pokazale da nizak nivo unosa alkohola može imati zaštitne efekte na srce i možda može da smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, u istraživanjima se jasno navodi da je konzumiranje alkohola kod postojećeg visokog krvnog pritiska nezdravo.

Alkohol direktno podiže krvni pritisak i dalje djeluje na oštećenje zidova krvnih sudova, što može dodatno podići krvni pritisak i otežati liječenje, a istovremeno povećava rizik od komplikacija.

Ukoliko ne želite da apsolutno izbacite alkohol, Američko udruženje za srce savjetuje da ga pijete samo umjereno, ne više od 1 do 2 pića dnevno (jedno za većinu žena, dva za većinu muškaraca).
So pogoršava visok krvni pritisak

Kod nekih ljudi, konzumiranje previše soli može znatno pogoršati visok krvni pritisak. Kod drugih, ista količina soli koja se konzumira možda neće imati nikakav uticaj. Problem je u tome što nijedan ljekar ili naučnik ne može da kaže kakva je situacija sa određenim pacijentom dok ne bude prekasno.

Ovo, u kombinaciji sa činjenicom da je previše soli loše za srce, bez obzira na status krvnog pritiska, znači da se prije svega smanjena količina natrijuma preporučuje kao dio zdrave ishrane. Ove preporuke posebno su važne kod regulisanja sekundarnog visokog krvnog pritiska zbog problema sa bubrezima.

Iako u početku može da nam bude teško da usvojimo ishranu sa niskim sadržajem natrijuma, naše čulo ukusa brzo će se prilagoditi ako se ovih pravila prodržavamo nekoliko nedjelja. Priprema sopstvene ishrane kod kuće od cijelih sastojaka umjesto konzumiranja prerađene hrane ili objedovanja u restoranima jednostavan je način za kontrolu natrijuma u hrani.
Masti su loše i za srce i za krvne sudove

Zasićene masti i trans masti loše su i za srce i za krvne sudove. Pošto je cirkulatorni sistem već pod velikim stresom zbog visokog krvnog pritiska, dodatni napor može biti razoran.

Uravnotežena ishrana za visok krvni pritisak treba da uključuje oskudne količine zasićenih i trans-masti (crveno meso, brza hrana) i umjerene količine drugih masti (masline, ulje kanole), uz izbjegavanje tropskih ulja. Umjesto crvenog mesa, uživajte u ribi, živini, sjemenkama, orašastim plodovima i pasulju. I dalje možete povremeno da jedete nemasne komade crvenog mesa. Uživajte u mliječnim proizvodima bez masti ili sa niskim sadržajem masti. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh