Hrana i piće

Student podgrijao špagete stare pet dana, pojeo ih i umro: Jedna greška koštala ga života

Njegovo tijelo su otkrili roditelji koji su otišli da ga provjere kada se nije javio na telefon

Student koji je pokušao da uštedi malo novca podgrijavajući špagete bolonjeze koje je ostavio sa strane pet dana ranije pronađen je mrtav deset sati nakon tog obroka, javlja “Mirror”.

Žalio se na glavobolju
Dvadesetogodišnji Belgijanac, poznat kao AJ, ostavio je ostatke svoje večere na sobnoj temperaturi prije nego što ju je završio nekoliko dana kasnije i otišao da se bavi sportom s prijateljima. Vratio se pola sata kasnije i požalio se na glavobolju i bolove u stomaku prije nego što je počeo da povraća i dobio dijareju.

Umjesto da ode kod ljekara ili da diže uzbunu, otišao je pravo u krevet da odspava. Nažalost, sutradan su ga našli mrtvog roditelji koji su otišli da ga provjere kada se nije javio na telefon.

Nekroza jetre
Kasnije je otkriveno da je umro oko 4 sata ujutro, otprilike 10 sati nakon što je pojeo posljednji obrok. Autopsija je otkrila da je AJ umro od nekroze jetre i akutnog pankreatitisa.Obdukcija je pokazala da je student preminuo od trovanja hranom uzrokovanim bakterijom “bacilus cereus”, čije spore razvijaju toksine koji izazivaju povraćanje i proljev. Kako bi si olakšao stanje, AJ pio je velike količine vode, što je u konačnici samo pogoršalo situaciju.

Nažalost, u njegovu slučaju fatalna je bila upravo kombinacija gore spomenute bakterije koja je uzrokovala povraćanje, stoga i hipoglikemiju, te aspirina iz lijeka za bol u trbuhu koji je student popio prije spavanja – uparivanje je djelovalo fatalno na jetru pacijenta kojem bi jedino transplatacija pomogla da preživi.

Nakon podrobnih istraživanja ovog tragičnog slučaja, utvrdilo se i da je pojedena hrana bila toliko “otrovna” da je uslijedilo potpuno gašenje funkcija jetre nesretnog mladića. Iako je smrt nastupila još 2008., slučaj se ponovno pokrenuo kada je objavljen detaljan prikaz kemijskih procesa koji su se odvili u tijelu nesretnog mladića.

Spriječite trovanje hranom
Inače, iz Mayo klinike pišu da hrana može “trajati” ako ju držite u hladnjaku, ali samo 3-4 dana. Ako ju držite na sobnoj temperaturi, u tek nekoliko sati mogu se razviti opasne kolonije bakterija. Ako niste planirali pojesti hranu u roku od četiri dana, zamrznite je odmah, u protivnom biste se mogli otrovati hranom.

Dr. Bernard, koji je na YouTubeu opisao slučaj preminulog studenta, savjetuje: “Mnogi ljudi jedu tjesteninu ili bilo koji drugi oblik rezanaca koji su ostali dan ili dva i dobri su. Pazite na hranu koja je ostavljena duže od nekoliko sati. Ako hrana čudno miriše, uvijek je bolje biti siguran nego žaliti.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh