Hrana i piće

KOLIKO JAJA DNEVNO SMIJETE POJESTI

Kada je riječ o hranljivoj vrijednosti, jaja su jedan od najsnažniji paketa hrane koji možemo da unesemo u naš organizam.

Zajedno sa mlijekom, jaja sadrže najveću biološku vrijednost ili zlatni standard proteina – napisala je na svom korporativnom sajtu Ketlin M. Zelman, registrovana dijetetičarka i direktorka prehrane za VebMD.

Prema njenim riječima, jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali zato ima 7 grama visokokvalitetnih bjelančevina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

I ne samo to već, kako navodi Ketlin M. Zelman, jaja su laka za konzumaciju, dobro ih podnose i mladi i stari, možemo ih prilagoditi uz bilo koji obrok, i što je jako važno – jeftina su, prenosi Novosti.

Jaja su zaista superhrana, ali da li možemo da ih pojedemo previše i da li će naštetiti našem organizmu u tom slučaju? Iako “Medical News Today” navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovjek smije da pojede, ipak se 3 do 5 jaja dnevno smatra se potpuno sigurnim – savjetuje Ketlin M. Zelman.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh