Hrana i piće

Domaće lepinje pune zraka

Mekane lepinje koje se jednostavno pripremaju i peku u pećnici. Brzo i lako.

turskelepinje stil

astojci
100 mlmlake vode
100 mlmlakog mlijeka
100 mljogurta
2 žliceulja
25 gsvježeg kvasca (ili 1 žličica suhog kvasca)
1 žlicašećera
450 gbrašna
1 žličicasoli
Priprema
1
Umijesite tijesto
U mlakoj vodi otopite svježi kvasac, zatim dodajte mlijeko, jogurt i ulje.

Dodajte šećer, cijelu količinu brašna, posolite i zamijesite mekano tijesto.

2
Ostavite da se diže
Ostavite tijesto da odstoji pola sata kako bi naraslo.

3
Razvaljajte tijesto
Tijesto zatim kratko premijesite i podijelite na osam jednakih dijelova.

Svaki dio oblikujte u kuglicu i pustite da narastu još desetak minuta.

Razvaljajte ih kuhinjskim valjkom pa pustite da odmore još desetak minuta.

4
Pecite u pećnici
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva 5-7 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh