Hrana i piće

Kako da znamo da li je začin pokvaren

Kuhanje sa začinima i biljem ne samo da smanjuje potrebu za solju već i poboljšava okus i dodaje dubinu okusa brojnim namirnicama.

Začini - Lovesensa.rs

Od aleve paprike do kurkume, u kulinarstvu se koriste mnogobrojni začini.

Koliki rok trajanja imaju

Začini su prepuni hranljivih materija i pružaju različite zdravstvene prednosti, naročito u alternativnoj medicini. Mirišu i uglavnom ne mijenjaju boju, ali to ne znači da su još u roku upotrebe.

Rok trajanja začina je drugačiji od ostalih namirnica, pa nikada ne morate da brinete da li će se pokvariti.

Preporuka stručnjaka je da ih treba koristiti u periodu od šest mjeseci, jer poslije gube na kvalitetu, aromi i mirisu. Mada, obnoviti sve začine dva puta tokom godine, ekonomski je neprihvatljivo, prenosi Kolektiv.me.

Baciti ili ne

Začine treba koristiti i u skladu sa mnogobrojnim zdravstvenim prednostima koje pružaju, pored arome i okusa.

Sušeni začini ne mogu da se pokvare. Većina začina ima rok trajanja, do koga treba da se upotrijebe, ali se mogu bezbjedno koristiti i poslije navedenog datuma na pakovanju. Poslije isteka roka manje mirišu i okus im je slabiji.

Ako niste sigurni koliko dugo imate začin u kuhinji, provjerite koliko je jak njegov miris.

Neke začinske kompanije stavljaju datume „najbolje do” na pakovanja začina, ali ako začin kupite na pijaci, oni taj datum nemaju.

Testirajte svoje začine

Prvo treba obratiti pažnju na boju začina. Ako mu je boja blijeda, okus mu je slabiji.

Pored testa boje, možete provesti i test mirisa. Ako začin više ne miriše, vjerovatno je najbolje da ga bacite i kupite novi.

Kako čuvati začine

Začini se pravilno čuvaju na hladnom i suhom mjestu, poklopljeni, da ne izvjetre. Treba ograničiti njihovo izlaganje toploti, vlazi, svjetlosti i zraku. Čuvati ih na policama, u ostavi ili u zatvorenom kuhinjskom elementu. Od materijala, pogodni su keramika i staklo.

Plastične posude nisu preporučljive jer upijaju i druge mirise.

Ako alevu papriku ili biber stavite u frižider, duže će zadržati boju, a isto važi i za začine koji sadrže ulja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh