Hrana i piće

Ovo je najbolja hrana za zdravlje našeg mozga, kaže dijetetičarka

Dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo također može utjecati na naše kognitivno zdravlje

foto: Pixbay

Učenje razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost održavanja pažnje spadaju pod pojam koji se u medicinskim krugovima naziva kognitivnom funkcijom. Nažalost, otprilike dvoje od troje Amerikanaca doživi kognitivno oštećenje u prosječnoj dobi od 70 godina, donosi Eat This.

I dok je dob najvećih faktora rizika za doživljavanje kognitivnog pada, drugi faktori rizika uključuju obiteljsku anamnezu, razinu obrazovanja, povredu mozga, tjelesnu neaktivnost i hronična stanja poput Parkinsonove bolesti, bolesti srca i moždanog udara te dijabetesa. Ali dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo također može utjecati na naše kognitivno zdravlje.

Studije pokazuju da hrana koju uključujemo u svoju prehranu ima ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, dobrog pamćenja i općeg kognitivnog blagostanja. Općenito, podaci pokazuju da se čini kako prehrana s niskim udjelom masti štiti od kognitivnog pada, kao i prehrambeni obrasci koji uključuju mediteransku, DASH i MIND dijetu.

Prema dijetetičarki Manaker, namirnice koje bismo trebali konzumirati što češće jer su najbolje za zdravlje našeg mozga uključuju jaja, gljive, orahe, borovnice, losos, naranče, zeleno lisnato povrće i lubenicu. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh