Hrana i piće

BASBOUSA – ARAPSKI GRIZ KOLAČ (s grožđicama)

Basbousa je tradicionalni arapski kolač, a ovo verzija s grožđicama. Jednostavan je za napraviti. Obavezno probajte, ako volite sočne – zalivene kolače.

Basbousa - screenshot / youtube

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 300gr šećera
  • 200 ml ulja
  • 200ml toplog mlijeka + 1 supena kašika limunovog soka – ostaviti 10ak minuta
  • 1 čaša griza (čaša od 250ml)
  • 1 čaša brašna (čaša od 250ml)
  • Pola čaše kokosovog brašna (čaša od 250ml)
  • 13 gr praška za pecivo
  • 1 kafena kašika soli
  • 1 šolja grožđica (šolja od 200ml)

CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Poveću tepsiju premazati maslacem i postpite grizom.

Peći na 180-200C / 356-392F oko 20ak minutam, provjerite čačkalicom kolač.

Sirup / Agda:

  • 1 čaša šećera (čaša od 250ml)
  • 1 čaša vode (čaša od 250ml)

Dodati 1 listić limuna.

Stalno miješati dok ne prokuha, kada prokuha ostaviti još 3-4 minute da kuha.
Preliti kolač agdom i ukrasiti ga kokosovim brašnom.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh