Hrana i piće

Aromatična nana i njene čudesne moći

Intezivan miris i osvježavajući ukus je prvo što nas asocira na nanu, jednu od najznačajnijih ljekovitih biljaka koja se još od davnina koristi u narodnoj medicini.

Ovaj narodni lijek čudesne arome, koji su naši preci smatrali “travom dugovječnosti”, potiče sa Mediterana, ali se može naći u svim tropskim krajevima. Nana je višegodišnja samonikla biljka koja može da se gaji i u kućnim uslovima, u bašti ili saksiji, a jedino što joj je potrebno je dosta vode i često zalijevanje. U svijetu postoji 25 vrsta, čak 100 podvrsta i svaka je djelotvorna za ljudski organizam.

Jedan od najvažnijih sastojaka nane je eterično ulje, samo u lišću ima ga 2,5 procenata, a u cvjetovima čak i do šest odsto. Svježa aroma i rashlađujući ukus potiču od mentola kojeg u ovoj biljci ima u izobilju. Menta je odličan izvor mangana, bakra, vitamina C, sadrži antioksidantne, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, ali i minerale, kiseline, beta karoten, vlakna, tanine, flavonoide…

Nana ili menta danas ima široku primjenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

Danas se nana koristi kao lijek protiv mnogih tegoba i upala. Zahvaljujući mentolu pročišćava disajne puteve. Ublažava kašalj, iritirajući osjećaj u grlu i simptome nadraženih respiratornih organa, a preporučuje se i kod visoke temperature, prehlade i gripa. Mentol je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), koji pomaže kod problema sa sinusima. Takođe, nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu i kod bolova u mišićima.

Koliko puta ste čuli da nana umiruje i opušta organizam? Ako ste često nervozni ili imate ubrzano lupanje srca, nana je efikasna i za smirenje i jačanje nerava. U tom slučaju vam može pomoći šolja tople vode sa nekoliko kapi eteričnog ulja nane, a kod problema sa neprijatnim zadahom dovoljno je da popijete napitak od kašičice suve nane i čaše vode, dva puta dnevno ili ispirajte usta ovom tečnošću.

Ima umirujući efekat i na probavu, pa se čaj od mente koristi protiv gasova, a ublažava i grčeve u crijevima. Pozitivno utiče i na pamćenje, odnosno poboljšava koncentraciju, ali pomaže i u brobi protiv suvišnih kilograma jer blago smanjuje apetit.

Čaj
Čudesan čaj od nane možete napraviti lako i brzo. Potrebno je: supena kašika sušenih listova nane i 200 ml vode. Nanu prelijte vrelom vodom i ostavite tako najmanje jedan sat. Zatim procijedite, zasladite po želji i pijte u malim gutljajima sat vremena poslije obroka.

Domaći sok
Ništa ne može da vas osvježi kao sok od nane. Za njegovu pripremu potrebno je: 300 g svježe nane, pet-šest kašika šećera, tri kesice limuntusa, tri l vode i još tri kg šećera. Nanu operite hladnom vodom i sitno je isjeckajte. Pomiješajte sa šećerom i limuntusom i dobro izgnječite rukama. Prelijte vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procijedite sok kroz gazu i dodajte tri kg šećera. Ostavite da odstoji još 24 sata kako bi se šećer istopio, uz povremeno miješanje. Sirup sipajte u staklene flaše ili plastične ukoliko želite da ga zaledite,pišu Nezavisne

Kupka
Ukoliko želite da se opustite poslije stresnog dana, napravite kupku od nane, matičnjaka i majčine dušice. Svježe ubrane ili osušene biljke, po dvije šake, prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite 15 minuta. Čaj koji ste dobili sipajte u kadu sa vodom, a biljke stavite u platnenu kesu. Lezite u toplu vodu i opustite se. Dozvolite nervnom sistemu i organizmu da apsorbuje snagu prirode iz ove tri kraljice ljekovitog bilja. Kupku završite masirajući cijelo tijelo kesom sa biljem. Uvijte se u veliki frotir i lezite pola sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh