Hrana i piće

Smoothie od lubenice idealan napitak za ljetne dane

Ukusna je, sočna i lagana, a uz to zdrava je namirnica, koja ima brojne benefite za zdravlje.

Lubenica - nezavisne.com

Jedan od simbola ljeta definitivno je lubenica, voće koje u ljetnim mjesecima i za vrijeme ponekad zaista nepodnošljivih vrućina pruža prijeko potrebno osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana, a uz to zdrava je namirnica, koja ima brojne benefite za zdravlje.

Zbog velikog udjela vode i vlakana konzumiranje lubenice povoljno utiče na rad crijeva i probavu. Sadrži malo kalorija, pa je odličan saveznik u mršavljenju, te puno vitamina, poput A i C, koji su važni za zdravlje kože i kose.

Lubenica sadrži antioksidante, koji iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali, koje tijelo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posljedica pušenja, zagađenja ili stresa.

Previše slobodnih radikala u tijelu može uzrokovati štetu na ćelijskom nivou i dovesti do pojave raznih bolesti. Iako ih se djelimično organizam može sam riješiti, potrebna je pomoć i u vidu ishrane. Lubenica je jedna od namirnica koje u tome pomažu.

Osim što je volimo konzumirati samu, lubenica je super sastojak za hladni smoothie – zdrav i osvježavajući obrok u kojem ćete uživati tokom ljetne sezone. Recepata za smoothie od lubenice ima pregršt – najčešće se pripremaju s mlijekom ili jogurtom, a najbolje ide u kombinaciji s jagodama ili bananama, pišu Nezavisne.

U nastavku donosimo recept za koji neće biti potrebno ni mlijeko ni jogurt, a priprema je jednostavna i začas ćete uživati u ovom ukusnom napitku.

Sastojci:

  • 3 kriške lubenice
  • (očišćene od košpica i narezane na kockice)
  • 1 dl svježe iscijeđenog soka od limete
  • 1 šoljica smrznutih jagoda
  • nekoliko listića mente
  • nekoliko kockica leda

Priprema:

Sve sastojke potrebno je staviti u blender i blendati dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. U slučaju da nemate jagode, ovaj smoothie možete pripremiti i bez njih. Uživajte u hladnom, osvježavajućem napitku, koji će biti odličan izbor za doručak ili međuobrok!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh