Hrana i piće

Ovo povrće treba jesti sirovo

Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačanih sokova.

tuzlanski

Osim što svojim specifičnim ukusom i mirisom poboljšava ukus proljećnih obroka, mladi je luk veoma zdrav jer obiluje vitaminima (A, B kompleks, C i K), mineralima (sumpor, bakar, fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, hrom i mangan), polifenolom kvercetinom i antioksidansima. Ujedno ima jako malo kalorija.

Iako se može dinstati i pripremati na razne druge načine, za najveće zdravstvene dobrobiti najbolje je jesti sirov mladi luk, sa njegovim dugim zelenim listovima. Mladi luk naročito povoljno djeluje na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, ova namirnica djeluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crijevima.

Mladi luk – Blogspot

Sok mladog luka u narodnoj medicini se koristi kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomiješan sa kašičicom meda pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, ublažava upalu krajnika i promuklost.

Ima i diuretička svojstva zbog čega se koristi kao prirodni lek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačanih sokova, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh