Hrana i piće

Čime možete zamijeniti gustin kod pravljenja kolača

Ledolino kolač - Ilustracija / Recepti-i-zdravlje.info

Prilikom pripreme filova za kolače, torte i slatke pite, najvažnija stvar jeste gustina fila – ukoliko on bude previše rijedak, smjesa će da iscuri, otkida se, izgleda neuredno, poslastica može da “splasne”…

Najjednostavnije rješenje za zgušnjavanje fila za torte je jasno: ubacit ćete prethodno razmućen želatin ili gustin. Međutim, šta ako nemate ove sastojke?

Ni ovo ne mora da bude problem jer jedino što vam je potrebno sigurno već imate u kući. U pitanju je najobičnije bijelo brašno (bilo koje mekoće ili oštrine), koje neće promijeniti ukus fila, a pomoći će da se on brzo zgusne.

Kako zgusnuti fil brašnom?
Glutensko brašno se u najvećoj mjeri sastoji od skroba – štaviše, čak 75 odsto običnog bijelog brašna čini skrob. Njegovi molekuli upijaju vodu i pod odgovarajućom temperaturom nabubre i pucaju, zbog čega se oslobađa supstanca nalik na gel. Zato je brašno odlično sredstvo za zgušnjavanje i upravo se zato u iste svrhe koristi u pripremi sosova.

Metod je jednostavan: pomiješajte jednaku količinu brašna i hladne vode i miješajte sve dok ne razbijete grudvice. Potom ovu smjesu postepeno dodajte filu, uz neprestano miješanje, sve dok ne dobijete željenu gustinu. Obratite pažnju na to da fil ne prekuhate jer brašno na previsokoj temperaturi može da izazove suprotan efekat i razrijedi smjesu, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh