Hrana i piće

ORIGINALNI RECEPT ZA SAHER TORTU: Domaće je uvijek bolje od kupovnog, a ako ispratite ove korake uspjet će vam garantovano

Saher torta spada u najbolje poslastice i ne postoji osoba da nije čula za nju.

Saher torta - PRINTSCREEN/YT/ STRUDEL & SCHNITZEL – ENJOY THE TASTE OF AUSTRIA

Čuvena austrijska torta – Saher torta – je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica. S pravom nosi naziv kraljice među tortama, jer je mekani čokoladni biskvit premazan džemom i čokoladna glazura čine savršenom. Ova čuvena torta ima čak i svoj dan koji se obilježava 5. decembra. Sada i vi lako pripremite najljepšu čokoladnu tortu.

Sastojci:

120 g crne čokolade
120 g putera, sobne temperature
40 g prah šećera
6 žumanaca
6 bjelanaca
160 g šećera
120 g brašna
džem od kajsije

Za glazuru:

200 g crne čokolade
50 g šećera
190 ml vode

Priprema:

Pomiješajte brašno, puter, aromu vanile i šećer u prahu, pa dobro umutite. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Bjelanca umutite sa šećerom, a čokoladu otopite. Čokoladu dodajte u smjesu sa žumanacima, promiješajte, pa dodajte bjelanca i lagano sjedinite. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 170°C oko 60 minuta. Presjecite koru horizontalno, pa premažite oba dijela sa džemom. Ponovo spojite kore.

Vodu i šećer kuhajte dok ne provri, pa dodajte istopljenu čokoladu i miješajte dok se ne sjedini. Sipajte preko torte, piše Stvar ukusa.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh