Hrana i piće

Torta s kajsijama

Za današnji desert predlažemo da pripremite ukusnu tortu sa kajsijama.

Torta s kajsijama - Nezavisne.com

Sastojci

Za koru:

250 g mljevenog keksa

100 g mljevenih, pečenih lješnika

125 g maslaca

130 ml mlijeka

Za fil:

300 g šlaga

300 ml mlijeka

200 g krem sira

3 kašike šećera u prahu

1 kesica želatina

40 ml vode

350 g kajsija (očišćenih)

Za ukrašavanje:

100 g čokolade

1 kašika ulja

3 kašike mlijeka

Priprema:

Umutiti maslac, dodati mljeveni keks, lješnike i mlijeko i izmiješati.

Na tacnu staviti obruč (26 cm) i napraviti koru. Kajsije oljuštiti i isjeći na male komade. Šlag umutiti sa mlijekom. Dodati krem sir pomiješan sa šećerom u prahu i izmiksati.

Želatin sipati u šerpicu, dodati vodu, ostaviti desetak minuta. Zatim zagrijati, ali da ne provri, samo da se otopi. Prohladiti. Umiješati u šlag i sir. Dodati i kajsije i izmiksati. Fil rasporediti preko kore.

Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Skinuti obruč.

Čokoladu otopiti sa mlijekom i uljem i preliti tortu. Vratiti kratko u frižider, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh