Hrana i piće

PRIJEDLOG ZA DORUČAK, KRCKAVE LEPINJICE KOJE SE PRŽE U TIGANJU: Umijese se bukvalno za minut, a najbolje su kad se preliju kajmakom

Vazdušaste lepinjice, idealne i za doručak i večeru. Savršeno idu uz kajmak i krem sir, a možete i da od njih napravite sendviče.

Sastojci:

500 g brašna
300 ml jogurta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
250 ml ulja za prženje

Priprema: U posudu sipajte jogurt (sobne temperature), zatim dodajte šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve to lijepo promiješajte.

Dodajte brašno i promiješajte kašikom, žicom ili rukom. Tijesto treba da bude meko, ali ne sme da se lijepi za ruke. Umestite i stavite u frižider 10 minuta da malo odmori. Nakon toga premijesite i napravite 5-6 loptica. Ostavite da stoji 5 minuta.

U tiganj sipajte dosta ulja. Kada dobro zagrejete ulje i kad stavite lepinje, smanjite temperaturu. Prije prženja još malo razvaljajte testo.

Kada se lijepo isprži sa obe strane izvadite i stavite na ubrus da se ocijedi višak masnoće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh