Hrana i piće

CRNE PALAČINKE SA NEOČEKIVANIM PUNJENJEM: Još bolje od “običnih”, a peku se na puteru!

Svi vole palačinke, a u ovoj verziji su još ukusnije! Mješavina čokolade i kiselkastog sira čini ih savršeno osvježavajućim.

60 g čokolade (55% kakaoa)
2 kašike putera
3 veća jajeta
45 g šećera
1/4 kašičice soli
320 ml mlijeka
1/2 kašičice vanilin šećera
2 kašike kakaoa
150 g brašna

Ostalo:

rikota ili kremasti mladi sir
3 mandarine
šećer

Priprema:

Istopiti puter i čokoladu u manjoj šerpici na tihoj temperaturi, neprestano miješajući. U većoj posudi umutiti jaja, dodati šećer i so i mutiti dok se smjesa lijepo ne sjedini. Sipati mlijeko i vanilin šećer i opet mutiti dok se ne sjedini. Lagano umiješati mešavinu kakaoa i brašna i mutiti dok smjesa ne bude bez grudvica. Polako sipati otopljenu čokoladu uz neprestano mućenje.

Ostaviti smjesu da odstoji najmanje pola sata ili preko noći u frižideru (smjesa treba da bude sobne temperature pre pečenja). Na puteru ispeći palačinke i filovati ih rikotom pomiješanom sa šećerom i kriškama mandarina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh